Hit na internetu
13

Velika Britanija zabranila reklamu zato što je previše politička

Klix.ba
Emitiranje reklame koja ukazuje na posljedice proizvodnje palminog ulja zabranjeno je u Velikoj Britaniji jer je previše politička, piše The Guardian.

Britanski lanac supermarketa Iceland je u aprilu u svojim prodajnim centrima zabranio prodaju palminog ulja, a razlog je veliko zagađenje okoliša prouzrokovano povećanom potražnjom za palminim uljem.

Taj problem opisali su, vrlo efektno, u svojoj novoj televizijskoj reklami, gdje mali orangutan objašnjava curici kako su ljudi zbog palminog ulja uništili njegov dom.

Animirana reklama se vrlo brzo proširila društvenim mrežama. No, ipak je zabranjena. Ured za odobrenje reklama u Britaniji Clearcast, sastavljen od predstavnika četiri glavne komercijalne TV kuće u zemlji, zabranio ju je uz opravdanje da krši pravila političkog oglašavanja.

Greenpeace je originalni tvorac ove reklame o majmunu Rang-tanu koji ukazuje na probleme u vezi s proizvodnjom i prodajom palminog ulja koja je mjesecima prikazivana na stranicama Greenpeacea.

Osnivač Icelanda Malcolm Walker je istakao da je riječ o Greenpeaceovom filmu u kojem govori Emma Thompson.

"Dobili smo dozvolu za postavljanje našeg logotipa umjesto Greenpeaceovog. To je trebala biti naša božićna reklama koja bi bila mnogo bolja od našeg konkurenta Johna Lewisa. Veoma je emocionalna", izjavio je Walker za The Guardian.

Otkad se pročulo da je reklama zabranjena, korisnici društvenih mreža je masovno dijele. Peticija na stranici Change.org prikupila je više od 630 hiljada potpisa. Zabrana je reklami i brendu donijela neviđenu popularnost.