Svečanost u Metalcu
983

Veličanstvenim vatrometom završen 23. Sarajevo Film Festival

Piše: Dž. Č.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Nakon projekcije filma "Vozač" pod otvorenim nebom u Ljetnom kinu Reiffeisen te obraćanja direktora Sarajevo Film Festivala Mire Purivatre, u glavnom gradu BiH je upriličen veličanstveni vatromet kojim je zatvoreno 23. izdanje najveće regionalne filmske smotre.

"Ovo je bio najveći festival. Zahvaljujem se svima koji su radili na festivalu. Više od 700 ljudi bili su predani ovom poslu, od čega 300 volontera. Želim da im se toplim aplauzom zahvalite za sve što su uradili. Nakon svih festivalskih projekcija, uživat ćemo još. Nadam se da će Sarajevo živjeti 365 dana kao što je živjelo ovih osam. Vatrometom zatvaramo festival, a za sve vas besplatno svira Plavi orkestar. Hvala vam što ste bili dio naše priče", rekao je Purivatra okupljenima u Metalcu.

Proteklih dana brojna festivalska publika imala je priliku uživati u vrhunskim filmskim ostvarenjima iz BiH, regije i svijeta te drugim zabavnim sadržajima. U sklopu 18 programa prikazano je 235 filmova u Narodnom pozorištu, Ljetnom kinu Raiffaisen, kinima Meeting Point, Multipleks Cinema City, Sarajevo Summer Screen, Pozorištu mladih, Ljetnom kinu Novi Grad, Kinu Novi Grad i MMC kinu Ilidža.

Najveće interesovanje, kao i prethodnih godina, publika je pokazala za projekcije u popularnom Metalcu, a večeras su imali priliku pogledati i posljednji film iz Open Aira 23. SFF-a. Nakon prikazivanja filma "Vozač" američkog reditelja Edgara Wrighta, prisutnima se Purivatra zahvalio što su bili dio najuspješnijeg izdanja SFF-a dosad.

Ovogodišnji SFF trajao je dan kraće, ali je donio više filmova nego ikada na nekoliko novih lokacija u Sarajevu. Pored svakodnevnih projekcija filmova različitih žanrova, danas su širom grada prikazani i pobjednički filmovi iz svih kategorija.

Podsjećamo, najveća nagrada SFF-a, "Srce Sarajeva", dodijeljena je najboljim rediteljima, glumcima i filmovima, a "Počasno Srce Sarajeva" je otišlo u ruke legendarnog britanskog komičara Johna Cleesa te trostrukog oskarovca, američkog reditelja Olivera Stonea.

Najbolji glumac 23. SFF-a je Serban Pavlu iz filma "Meda ili ne tako sjajna strana stvari" reditelja Emanuelu Parvua kojem je također dodijeljeno "Srce Sarajeva". Glumica kojoj je uručeno "Srce Sarajeva" je Ornela Kapetani iz filma "Buđenje dana".

Najboljim igranim filmom proglašen je "Strašna majka" rediteljke Ane Urushadze. "Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film dobio je "Grad sunca" reditelja Ratija Onelija. Studentski film koji je osvojio žiri i publiku na ovogodišnjem SFF-u je "Čistoća", bh. reditelja Nevena Samardžića, a za najbolji kratki film proglašen je "Plavetnilo", rediteljke Antonete Alamat Kusijanović.

Prema ocjenama publike, najbolji ovogodišnji igrani film je "Žaba" , bh. reditelja Elmira Jukića, a Stoneov "Intervju s Putinom" je najbolji dokumentarni film.

Zatvaranje 23. izdanja SFF-a obilježit će i večerašnji koncert Plavog orkestra ispred Vječne vatre.