Cinema City Sarajevo
0

Večeras u multipleksu premijera "Prokletnika"

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Nakon grandioznog otvorenja 6. avgusta, kojem je prisustvovalo preko 1.000 gostiju iz svih sfera života glavnog grada Bosne i Hercegovine, prvi sarajevski multipleks Cinema City u prvih je 10 dana rada zabilježio rekordnu posjetu od preko 10.000 gledatelja na trenutno najvećim hitovima "Harry Potter i princ miješane krvi", "Ledeno Doba 3", "Narodni neprijatelj", "Mamurluk", "Proročanstva", te sjajnim dječijim ostvarenjima "Velika avantura malog dinosaura" i "Disko Barry i sunčani crvi".

Kao što je i najavljeno, Cinema City će na redovni repertoar donositi samo najaktuelnije filmske naslove, pa tako od 20. avgusta predstavlja svjetsku premijeru novog filma kultnog američkog autora Quentina Tarantina "Inglorious Basterds" (Prokletnici).

Tvorac klasika "Pakleni šund" i "Kill Bill" je u javnosti nekoliko puta insistirao na tome da je njegova namjera, iako je ovo ratni film, da to bude "špageti vestern" s ikonografijom Drugog svjetskog rata. Inspiraciju za film Tarantino je dobio gledajući film Enza Castellarija iz 1978. godine istog naziva.

Brad Pitt tumači lik poručnika Alda Rainea, poznatog pod nadimkom Aldo Apač, koji je rođen u planinama Tennesseea. On sastavlja tim od osam vojnika na brutalnoj misiji u Francuskoj. Iako se to nigdje ne pominje u scenariju, naslućuje se da je u mladosti izbegao linčovanje jer ima ogroman ožiljak od konopca na vratu. Eli Roth je poručnik Donny Donowitz, ozloglašeni lovac na židove. Mike Myers igra britanskog generala Eda Fenecha, genija vojne strategije, koji daje plan za smaknuće nacističkog vodstva. Samuel L. Jackson je narator filma, a Diane Kruger igra Bridget Von Hammersmark, popularnu filmsku zvijezdu nacističke Njemačke, koja je i saveznički špijun. Svjetska premijera ovog filma održana je na Kanskom filmskom festivalu u maju, gdje je osvojio hvalospjeve publike i kritike dok je zvanični početak kino distribucije u svijetu i kod nas zakazan za 20. august 2009. godine.

Pored filma “Prokletnici” repertoar multiplexa Cinema City od 20. avgusta osvježit će i triler “U igri” (State of Play) mladog holivudskog reditelja Kevina MacDonalda u kojem naslovne uloge igraju oskarovci Russell Crowe, Ben Affleck i Helen Mirren. Crowe u filmu iskusnog novinara iz Washigntona Cala McAffreya koji istražuje ubistvo pomoćnice mladog i nadolazećeh kongresmena američke vlade Stephena Collinsa. Kako on i njegova partnerica Della pokušavaju otkriti identitet i motive ubice, McAffrey polako shvaća da je ušao u jednu od najvećih zavjera i pokušaja zataškavanja u američkoj istoriji.

Sve informacije o filmovima, programu i svim uslugama multiplexa Cinema City zainteresovani mogu naći na web stranici www.cinemacity.ba ili putem info telefona: 033 567 230.