Na BH Radiju 1
18

Večeras program posvećen legendarnim glumcima Nadareviću i Jovičiću

L. K.
Mustafa Nadarević
Mustafa Nadarević
Na BH Radiju 1 večeras će od 22:10 sati biti emitovan "Radio esej - Anđeli i demoni" posvećen velikim glumcima koji su nas napustili u 2020. godini - Mustafi Nadareviću i Draganu Jovičiću.

Tanka je linija između Hamze u filmu "Savršeni krug" i Paulina u predstavi "Ay, Carmela" (Sarajevski ratni teatar, 1999.) Sarajevskog ratnog teatra, između demonskog u glumi Mustafe Nadarevića i anđeoskog u igri Dragana Jovičića, navodi se u najavi večerašnjeg programa.

"I jedan i drugi glumački proces stvaranja lika istovremeno osvaja istinitošću i oslobađa katarzičnošću. I jedan i drugi ostaju poslije spuštanja teataraskog zastora i filmske odjavne špice i nastavljaju svoje postojanje u vječnosti, poput onih čije su poglede na trenutak posudili. Ako je Nadarević u svojoj glumi uvijek boravio na tamnoj strani unutrašnjosti likova koje igra, onda je Jovičić isto tako odlučno prisvajao svjetlo i dopuštao mu da opusti njegove pokrete, da mu udahne vazduh za naredni monolog, da oblikuje osmijeh na ozbiljnom licu koje je uvijek zarilo anđeoskom bjelinom i dječjom ushićenošću...", piše.

Podsjetimo, Jovičić je preminuo 6., a Nadarević 22. novembra 2020. godine.