Dani filma Mostar
0

Večeras premijera filma "Posljednji valcer u Sarajevu"

FENA
U sklopu Dana filma Mostar 2008., večeras u 21.30 sati u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" u Mostaru bit će prikazana povijesna drama "Posljednji valcer u Sarajevu" u režiji Nikole Stojanovića.

Film je nastao 1990. godine i 17 godina čekao je na postprodukciju, a njegova premijera u Federaciji BiH bit će upriličena upravo u Mostaru.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za novinare, film "Posljednji valcer u Sarajevu" nema nikakve veza s politikom, ali je upravo zbog politike njegovo prikazivanje kasnilo 17 godina.

Redatelj Nikola Stojanović kazao je kako je scenarij za film napisao prije 20 godina te da je njegov film izravno bosanski film koji je nastao u Bosni i Hercegovini.

Dodao je kako je "Posljednji valcer u Sarajevu" i muzički film te da je muziku za njega napisao Arsen Dedić.

U filmu glavne uloge tumače Davor Janjić, Radmila Živković, Vita Mavrić, Petar Božović i Snježana Martinović.

Radnja filma odvija se 1941. godine. Maturant Anton Valić živi s majkom, čiji je glavni izvor prihoda uspješan bordel u kojem goste zabavlja kabaret. Glavna zvijezda kabareta i bordela sjajna je pjevačica Erži, koja radi i kao špijunka. Preko srednjoškolske simpatije Jovanke, Anton dolazi u dodir s terorističkom organizacijom Mlada Bosna. Prvim odlaskom u kino Anton se zarazio virusom filma, no njegova ljubav prema filmu i strast koju osjeća prema Erži nimalo se na sviđaju njegovoj posesivnoj majci.

U Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" večeras u 19,30 sati bit će prikazan film "Snijeg", redateljice Aide Begić.