BKC u 20 sati
27

Večeras posljednja sarajevska kino projekcija filma "Scream For Me Sarajevo"

Klix.ba
Na godišnjicu održavanja koncerta legendarnog pjevača Brucea Dickinsona i njegovog benda u Bosanskom kulturnom centru Kantona Sarajevo, u četvrtak u 20 sati, bit će održana projekcija filma "Scream for me Sarajevo".

Film, za koji postoji mišljenje da je jedan od najznačajnijih u poslijeratnoj historiji BiH, prati događaje oko dolaska frontmena kultne grupe Iron Maiden, u opkoljeno Sarajevo 1994. godine, kada je održao koncert u Bosanskom kulturnom centru (BKC). Film je prikazan na više od 20 festivala širom svijeta, a samo u Velikoj Britaniji je igrao u preko 150 kina.

Primetime production, producentska kuća iz Sarajeva je potpisala ugovor za svjetsku kino distribuciju sa poznatom distributerskom kućom Eagle Rock Entertaiment, na osnovu čega je ovaj dokumentarni film bio prikazan u više od 500 kino dvorana u Evropi i svijetu.

Velika zainteresovanost distributera širom svijeta i reakcije publike prilikom projekcije ovog filma su pokazatelji koji govore da se radi o jednom od najvećih filmskih uspjeha poslijeratnog bosanskohercegovačkog filma.

Film je osvojio deset nagrada i brojna priznanja, između ostalih i nagradu "Film sedmice" u okviru EDN-a "European Documentary Network". Film predstavlja jedinstveni testament života u opkoljenom Sarajevu za vrijeme rata, a svoj je put započeo na Sarajevo Film Festivalu gdje je osvojio najveću ocjenu publike svih vremena.

Ovo je posljednja sarajevska projekcija, a ujedno i jedna od posljednjih svjetskih projekcija filma na velikom platnu, a održat će se na godišnjicu koncerta, večeras u 20 sati. Ulaznice po cijeni od 7 KM se mogu kupiti na blagajni BKC-a. Film se prikazuje u suorganizaciji između "Prime Time" produkcije i JU Bosanski kulturni centar Kantona Sarajevo.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Sarajeva, Bruceu Dickinsonu je dodijeljeno priznanje "Počasni građanin Sarajeva". Pjevaču legendarnog benda Iron Maiden i jednom od najznačajnijh imena svjetske heavy metal scene će ova nagrada biti uručena na Dan grada Sarajeva, 6. aprila, 2019. godine, kada će Dickinson doći u Sarajevo. Također, početkom iduće godine započet će televizijska distribucija filma "Scream for me Sarajevo" , a u toku su pregovori oko njegovog prikazivanja na Britanskoj televizijskoj kući BBC, 6. aprila iduće godine.

Inače, sama Ideja o snimanju dokumentarnog filma "Scream For Me Sarajevo" potekla je od autora Jasenka Pašića, koji je obavio cjelokupno istraživanje i kontaktirao osobe koje su dale izjave korištene u ovom filmu. Producent filma je direktor "Prime Timea" Adnan Ćuhara, a režiser je Tarik Hodžić, u saradnji sa koproducenticom Tatjanom Bonny iz Londona.

Film je rađen duže od dvije godne, a jedan od problema je bila i bolest Brucea Dickinsona kojem je nekoliko dana prije predviđenog dolaska u Sarajevo na snimanje filma dijagnosticiran rak.

"Naravno, otkazao je dolazak i nismo bili sigurni hoće li se izvući. Posjetio sam ga u Londonu, bio je jedan period jako loše. Ali, borac kakav jeste, obećao je da će se izvući i jednog dana doći u Sarajevo. Tako je i bilo", rekao je producent filma Adnan Ćuhara.

Dickinson je 14. decembra 1994. godine održao koncert u Bosanskom kulturnom centru u opkoljenom Sarajevu. Bruce je s bendom u Sarajevo doputovao iz Splita kamionom humanitarne organizacije Serious Road Trip. U Sarajevu su bili četiri dana. Organizator koncerta je bio UNPROFOR u saradnji s lokalnim kulturnim ustanovama. Koncert je održan kao posljednji na svjetskoj turneji kojom je promovisan album "Balls to Picasso".

Obišli su i sirotište, napravili manji koncert u vatrogasnom domu i priredili zabavu za domaćine i vojnike UNPROFOR-a. Zbog mogućeg granatiranja, koncert u Bosanskom kulturnom centru održan je u tajnosti. Iako pod opsadom, Sarajevo je na tren zaboravilo užase rata. Bio je to tračak nade i poruka ljudima da neko na njih ipak nije zaboravio.