Do 25. septembra
2

Večeras počinje prvi AJB DOC Film Festival na kojem će biti prikazana 23 filma

Piše: E. Lj.
Večeras počinje prvi Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival (AJB DOC) u sklopu kojeg će do 25. septembra biti prikazana 23 dokumentarna filma.

Svečana ceremonija otvaranja AJB DOC Film Festivala bit će upriličena u 19 sati, nakon čega slijedi projekcija filma "Izgubljeni ratnik" koji donosi priču o Mohammedu, pojkajniku i bivšem pripadniku terorističke organizacije Al-Shabaaba.

U 21 sat možete pogledati film "Neoprošteno" reditelja Larsa Feldballea Petersena. Priča je to o Esadu Landži koji se skoro 25 godina nakon početka rata vraća na mjesto zločina pokušavajući odgovoriti na pitanja može li se ratni zločinac pomiriti s prošlošću i kako se vratiti normalnom životu nakon što ste osuđeni za zločin protiv čovječnosti.

U subotu, 22. septembra, u 14 sati možete pogledati film "Doći će žuti ljudi s istoka i piće vodu s Morave" rediteljice Tanje Brzaković koja priča priču o marginaliziranim Kinezima u Srbiji. Nakon toga slijede projekcije filmova "Posao u Rusiji" Petra Horkýja o bivšoj tvornici Lade, "Nestajanje" Davora Obrdalja koji progovara o (ne)pravdi i potrazi za osnovnim ljudskim pravima, "Kamo idemo" Lidije Špegar o zagrebačkoj taksistkinji, "Zašto ropstvo? Zarobljena žena" Bernadetta Tuza-Rittera, "Arkanovo naslijeđe: Srpska mafija" reditelja Jérômea Pierrata i film "Neželjena baština" Irene Škorić.

Drugog dana vikenda u sklopu AJB DOC Film Festivala bit će upriličene projekcije "Unuk" Aleksandra Reljića koji donosi priču o Holokaustu, "Sve sa voljom" Nerme Emrić, "Nestali u Siriji: Slučaj protiv Assada" Sare Afsahr, "Vidim crvene ljude" Bojine Panayotove, "Očevi i sinovi" Talal Derki i "Kada dođu svinje" Biljane Tutorov.

U ponedjeljak pogledajte film "Hod po žici" rediteljica Sandre Budesheim i Sabine Zimmer, "Mali princ" Murisa Beglerovića, "Dva svijeta" Macieja Adameka, "Djeca taoci sistema" Ivane Pauerove Miloševič i "Zvijer je još živa" Mine Mileve i Vesele Kazakov.

Posljednjeg dana festivala možete pogledati filmove "Na kraju tame" Ranka Paukovića i "Glasnije od oružja" Miroslava Sikavice.

Sve projekcije će biti održane u Multiplexu Cinema City od 21. do 25. septembra, a informacije o filmovima i detaljima projekcije možete pronaći na web stranici festivala.

Osim toga, pod okriljem Al Jazeera Media Instituta iz Dohe bit će održan trening za mlade autore koji će voditi Giovanni Ulleri, autor koji je sarađivao s Michaelom Mooreom i čiji je dokumentarac bio nominovan za nagradu Emmy.