Film/TV
0

Večeras počinje 5. festival ZagrebDox

FENA
Foto: Zagrebdox.net
Foto: Zagrebdox.net
Peto izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, u okviru kojeg će biti prikazano oko 150 filmova iz više od 30 zemalja, bit će otvoreno večeras svečanom ceremonijom u Zagrebu.

Na Festivalu će biti prikazani filmovi u dvije konkurencije (međunarodna i regionalna), zatim u četiri tematska popratna programa (Happy Dox, Kontroverzni dox, Socijal-kapitalizam i Glazbeni globus), te nekoliko retrospektiva (suvremeni izraelski dokumentarac, retrospektiva Jona Alperta, hrvatski amaterski dokumentarac, hrvatska dokumentarna radiodrama).

Planirane su i dvije autorske večeri - velikana dokumentaristike Bogdana Žižića, koji je i predsjednik međunarodnog žirija, te Bijesprvog, autora koji se proslavio političkim satirama na internetskom videoportalu YouTube.

Svi filmovi iz konkurencija bit će prikazani dva puta, premijerno i reprizno.

Povodom petog festivalskog izdanja, ZagrebDox će autorima Bogdanu Žižiću, predsjedniku međunarodnog žirija, te Jonu Alpertu, članu Movies That Matter žirija i autoru kojemu je posvećena retrospektiva, dodijeliti počasni Veliki pečat - priznanje za izuzetan doprinos razvoju dokumentaristike.

Festival će otvoriti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a na svečanoj ceremoniji očekuje se i predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

Nakon svečanog otvorenja bit će prikazan izuzetno duhovit i zabavan talijanski film 'Pinuccio Lovero. San ivanjske smrti' o grobaru Pinucciu u gradiću Mariotto na jugu Italije.