Marilyn Monroe zaštitno lice
13

Večeras otvaranje 65. Filmskog festivala u Cannesu

Klix.ba
Filmski festival u Cannesu ove godine će biti otvoren po 65. put. Svečano otvaranje jednog od najznačajnijih filmskih festivala na svijetu bit će upriličeno danas, a na njemu če piti prikazan jedan bosanskohercegovački igrani film čije snimanje je završeno u ovoj godini. Riječ je o filmu “Djeca” Aide Begić.

Kao i svake godine bosanskohercegovačka kinematografija bit će predstavljena na zajedničkom paviljonu Jugoistočne Evrope. Osim predstvnika Sarajevo Film Festivala, na Cannes Film festivalu naći će se i predstavnici Udruženja filmskih radnika: Amra Bakšić Čamo, predsjednica Upravnog odbora UFRBiH, Jovan Marjanović, član Upravnog odbora Udruženja filmskih radnika i Fondacije za kinematografiju, te Elma Tataragić, generalni sekretar Udruženja filmskih radnika BiH.

Upravo za ovu priliku Udruženje filmskih radnika BiH pripremilo je katalog BH. FILM 2011./2012., koji predstavlja cjelokupnu bosanskohercegovačku filmsku produkciju u 2011. i 2012. godini.

Ovaj katalog dostupan je i na web stranici Udruženja filmskih radnika i Fondacije za kinematografiju: www.bhfilm.ba.

Uz ovaj katalog, na Cannes Film Festivalu, bit će promoviran i katalog snimajućih lokacija u našoj zemlji (Filming locations in BiH), te bosanskohercegovačka kinematografija svakako neće proći nezapaženo na ovom filmskom festivalu.

Filmska elita iz cijelog svijeta već se okuplja u ovom francuskom gradu, a među njima su i kandidati za ovogodišnju Zlatnu palmu.

“Kraljevstvo izlazećeg mjeseca” Wesa Andersona je film kojim će biti otvoren ovogodišnji festival. Do zadnjeg dana festivala, odnosno do 27. maja u više kategorija bit će se takmičiti 22 filma za Zlatnu palmu. Filmovi od kojih se očekuje uspjeh ove godine su “Na putu”, brazilca Waltera Sallesa, a tu su i filmovi: “Ljubav” Michaela Hanekea iz Austrije, “poput zaljubljenog čovjeka” Abbasa Kiarostamija iz Irske, te mnogi drugi.

Predsjednik žirija ove godine je talijanski reditelj Nanni Moretti.

Filmska ikona Marilyn Monroe ove godine je odabrana da bude zaštitno lice Festivala. Budući da Festival ove godine slavi jubilej, a na velikom bilbordu na mjestu odžavanja Festivala nalazi se fotografija Monroe na kojoj puše cvijeću na torti.