Filmska utrka
21

Večeras jubilarna 90. dodjela prestižne filmske nagrade Oscar

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hollywood se sprema za jubilarnu 90. dodjelu Oscara u pozorištu Dolby u Los Angelesu koja će se održati večeras, tačnije u noći s nedjelje na ponedjeljak, a ovu svečanost će pratiti na desetine miliona televizijskih gledalaca širom svijeta. Riječ je o najprestižnijoj nagradi u svijetu filma.

Najveći favorit je film "The Shape of Water" (Oblik vode). Riječ je o ljubavnoj fantaziji reditelja Guillerma del Tora u kojoj se nijema čistačica zaljubljuje u neobično vodeno stvorenje. Film je nominovan u čak 13 kategorija, uključujući nominaciju za najbolji film, režiju, originalni scenarij i najbolju žensku ulogu.

Najveći konkurent ovom filmu je drama "Three Billboards Outside Ebbing, Missouri" (Tri plakata izvan grada) reditelja Martina McDonagha, a riječ je o ženi čija je kćerka brutalno silovana i ubijena.

Sljedeći je "Dunkirk", film Christophera Nolana koji je nominovan u osam kategorija. Filmski kritičari su ga ocijenili jednim od najboljih filmova u historiji. Radnja se događa na početku Drugog svjetskog rata, a opisuje evakuaciju savezničkih trupa iz sjeverne Francuske 1940. godine.

Za najbolji film je nominovan i politički angažirani "The Post" za koji je Meryl Streep dobila rekordnu 21. nominaciju za najbolju glumicu.

U kategoriji najboljeg filma van engleskog govornog područja bore se čileanski film "Fantastična žena", "Uvreda" iz Libana, ruski film "Bez ljubavi", mađarski "Na tijelu i duši" te "Kvadrat" švedski film, koji, prema prognozama ima najveće šanse za pobjedu.

Zlatni kip će biti dodijeljen u 24 kategorije, a za Oscara za najbolji film ove godine nominovano je devet filmova. Publika će uživati u tri sata zabavno-muzičkog programa koji je i ove godine povjeren popularnom američkom voditelju i komičaru Jimmyju Kimmelu, a nastupit će i Lady Gaga, Anna Kendrick i Jennifer Hudson.

Na svakoj godišnjoj ceremoniji dodijeli se 50 zlatnih kipova za čiju je izradu potrebno najmanje tri mjeseca.