Modul Memorije
1

Večeras gledajte premijeru dokumentarnog filma "Kao da je neko još u šumi"

N. O.
Večeras će u 21 sat na zvaničnim platformamaFestivala MESS biti premijerno emitovan dokumentarni film "Kao da je neko još u šumi" katalonskih reditelja Terese Turiere i Erola Ileria.

Nakon filma bit će emitovan razgovor sa Teresom Turierom, jednom od reditelja filma i Ajnom Jusić, predsjednicom Udruženja Zaboravljena djeca rata, a razgovor će moderirati Nihad Kreševljaković.

U pitanju je dokumentarni film, nastao u katalonskoj produkcij, a koji tematizira jednu od nabitnijih ratnih i poslijeratnih tema u Bosni i Hercegovini - ratna silovanja i djeca rođena kao posljedica tih silovanja. Između 25.000 i 50.000 žena, djevojaka i muškaraca bilo je žrtva silovanja kao ratnog oružja. Ne postoji zvaničan broj jer mnoge od žrtava nisu preživjele, ili o tome ne govore.

"Ovaj dokumentarac napravljen je iz najdubljeg poštovanja i podrške svim hrabrim ženama Bosne i Hercegovine, kao i muškarcima koji se bore za dostojanstvo ove divne zemlje. Najbolji čin ljubavi je sjećanje, a znati kako prepoznati patnju drugih neophodan je korak kako bi nove generacije mogle graditi, a ne ostati usidrene u prošlosti", kazala je rediteljica Turiera.

"Željeli bismo da izrazimo zahvalnost Festivalu MESS što je organizovao ovaj događaj i uvrstio ga u program Modula Memorije, Fondaciji lokalne demokartije, Udruženju Žena Žrtva Rata i Udruženju Zaboravljena djeca rata na radu na ovom projektu, te Fondaciji Nando i Elsa Peretti, Gradskom vijeću Barselone i Vladinoj delegaciji Katalonije na Balkanu zbog vjerovanja u kulturu kao dugoročno revolucionarniji čin", istakla je Turiera.