"Dani filma Mostar 2008."
0

Večeras će biti prikazan film "Turneja"

FENA
U sklopu Dana filma Mostar 2008., večeras će s početkom u 19.30 sati u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" biti prikazan film "Turneja", srpskog redatelja Gorana Markovića.

Po riječima glumca i producenta tog filma Tihomira Stanića, film je sniman krajem 2007. i početkom 2008. godine u Šamcu, Derventi, Prijedoru i Kozarskoj Dubici, a realizirale su ga produkcijske kuće iz Beograda, Banja Luke i Zagreba.

Radnja filma odvija se u 1993. godini oko grupe beogradskih glumaca vođenih potrebom za brzom zaradom. Nesvjesni u što se upuštaju dolaze u ratom zahvaćena područja BiH i lutaju od ratišta do ratišta. Njihova naivnost dovodi ih u središte stravičnih događaja, ali istodobno ih i spašava iz nevjerojatnih i po život opasnih situacija, pojasnio je Stanić.

Napomenuo je da je film "Turneja" premijerno prikazana na Filmskom festivalu u Montrealu gdje je osvojio dvije nagrade i to za najbolju režiju te nagradu FIPRESCI za najbolji film. Također je kazao da je film Gorana Markovića srpski kandidat za 81. nagradu Oskar u kategoriji igranih filmova izvan engleskog govornog područja.

Osim Stanića, glavne uloge u filmu tumače Dragan Nikolić, Bogdan Diklić, Mira Furlan i drugi.

Inače, prije deset godina Goran Marković je istoimenu predstavu režirao u beogradskom kazalištu Atelje 212.

Organizatori "Dana filma Mostar 2008." priopćili su danas da je zbog tehničkih razloga odgođen za danas najavljeni studentski program festivala.