Vatrogasac Ignjatenko iz Černobila je postojao, njegova priča je herojska i zastrašujuća

Vatrogasac Ignjatenko iz Černobila je postojao, njegova priča je herojska i zastrašujuća
302
Klix.ba
10.6.2019. u 15:26
59
komentara
302

dijeljenja
HBO-ova miniserija "Chernobyl" u rekordnom roku je postala globalni fenomen i premašila popularnost serija o kojima se u posljednje vrijeme mnogo govorilo. Autori serije vjerno su prenijeli rekonstrukciju događaja nuklearne katastrofe koja se dogodila u aprilu 1986. godine, a gotovo svi likovi iz serije su stvarni.
Stvaran je i lik vatrogasca Vasilija Ignjatenka kojeg je utjelovio Adam Nagaitis. Ignjatenko je među prvima odgovorio na poziv i otišao gasiti eksploziju u Černobilu, dok njegova trudna supruga Ljudmila ostaje kod kuće. Zbog radijacije kojoj je bio izložen Vasilij je odvezen u bolnicu u Pripjatu, a zatim i u Moskvu gdje ga trudna supruga posjećuje bez obzira na opasnost. Od posljedica radijacije je ubrzo preminuo u najgorim mukama, a stravični detalji njegove smrti prikazani su i u seriji.

Njegova supruga Ljudmila je nakon toga rodila djevojčicu koja je od posljedica radijacije preminula nakon samo četiri sata. Upravo je Ljudmila ispričala šta se događalo te kobne aprilske noći, ali i danima nakon toga.

Vasilij Ignjatenko (Foto: ChernobylPlace.Com) Vasilij Ignjatenko (Foto: ChernobylPlace.Com)


Posljednje dane Vasilija Ignjatenka ispričala je Svetlani Aleksijevič koja je za knjigu "Glasovi Černobila: Usmena historija nuklearne katastrofe" 2015. godine dobila Nobelovu nagradu. Ispričala je kako su ona i Vasilij trebali ići u posjetu njegovim roditeljima u Bjelorusiji. Noć uoči njihovog odlaska uslijedio je poziv, a Vasilij je otišao misleći da se radi o običnom požaru.

"Pokušali su ugasiti plamen nogama dodirujući vreli grafit. Nisu imali adekvatnu opremu i niko im nije rekao koje su opasnosti zračenja", ispričala je Ljudmila.

Nakon što je prebačen u Moskvu Ljudmila je otišla za njim. Ljekari su je pustili da ga vidi na pola sata ne dozvoljavajući joj da plače ni da mu se približava.

"Ako počnete plakati, odmah ću vas izbaciti. Ne grlite se i ne ljubite. Nemojte mu se približavati", prisjetila se ljekarovih riječi.


Ubrzo je postalo jasno zbog čega joj nije bilo dozvoljeno da mu se približava.

"Posljednja dva dana iskašljavao je komadiće svojih organa. Njegova koža je počela pucati i ubrzo je bio prekriven čirevima. Kada bi okrenuo glavu, pramen kose bi ostao na jastuku. Preminuo je tačno 14 dana nakon što je doveden u bolnicu u Moksvu, baš kao i svi vatrogasci koji su u noći eksplozije gasili vatru u Černobilu", ispričala je Ljudmila.

Vasilij je preminuo u 25. godini, a sahranjen je u limenom lijesu koji je prekriven betonom zbog činjenice da je njegovo tijelo i dalje bilo radioaktivno.

Ljudmila Ignatenko još uvijek je živa i živi u Kijevu.
Prijavi grešku


Komentari (59)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...