Film/TV
0

"Variety": Dodjelom Zlatnog globusa dominirali Britanci

FENA
Dnevnik Baltimore Sun piše u utorak o izrazito internacionalnom profilu ovogodišnje nagrade Zlatni globus – i kada su u pitanju režija i gluma ali i tematika filmova.

Kao primjer nabrajaju se filmovi Babel, Queen, Last King of Scotland i Borat te glumci Helen Mirren, Sasha Baron Cohen, Adriana Barazza i Riniko Kikuchi.

Inače, piše Baltimore Sun, Zlatni globus je nešto poput generalne probe za Oskara, čije se nominacije ove godine objavljuju 23. januara, a dodjela je 25. februara.

Dok je dodjela Oskara prilično formalan, svečan događaj, Zlatni globus je znatno opušteniji: holivudske zvijezde, režiseri i šefovi velikih studija sjede za stolovima punim hrane i pića u nevelikoj i razmjerno neuglednoj dvorani, piše ovaj list.

Nagradu Zlatni globus glasanjem dodjeljuju izvjestitelji stranih medija iz Hollywooda – njih ukupno 85. Laureati za Oskara biraju se tajnim glasanjem 5.800 filmskih djelatnika, mahom bivših dobitnika Oskara ili dobitnika drugih važnih filmskih nagrada.

Prošlih godina nagrade Zlatni globus i Oskar nisu baš često koincidirale. No, ove bi godine nagrada Zlatni globus mogla biti prilično dobar barometar uspjeha kada su u pitanju budući oskari – piše časopis Variety koji prati holivudsku scenu.

Glasačko tijelo od gotovo šest hiljada istaknutih filmaša sa simpatijama gleda na djela koja su u ponedjeljak uvečer imala prominentno mjesto na dodjeli Globusa, pogotovo kada je u pitanju film Martina Scorcesea Pokojnik te Babel meksičkog redatelja Alejandra Inarritua.

Variety također ustanovljuje da su dodjelom Zlatnog globusa dominirali Britanci, iako u dijametralno drugačijim ulogama – Helen Mirren koja u filmu Kraljica glumi kraljicu Elizabethu te Saša Baron Cohen, koji u filmu Borat glumi "princa svih ekscentrika".