Bh. glumica
362

Vanesa Glođo: Imamo brilijantne glumce koje otkrivaju strani reditelji

Piše: E. Lj.
Vanesa Glođo
Vanesa Glođo
Bh. glumica Vanesa Glođo ostvarila je zapaženu ulogu u filmu "Sam samcat" reditelja Bobe Jelčića, koji će svjetsku premijeru imati na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Iza nje su brojne pozorišne i filmske uloge, a u razgovoru za Klix.ba Vanesa je otvoreno rekla kako bi voljela ponovo sarađivati s Bobom Jelčićem. Osim toga, naglasila je da bi bh. reditelji trebali davati više prostora bh. glumcima.

Film "Sam samcat" prati emotivno raslojavanje Marka, kojeg tumači Rakan Rushaidat, nakon razvoda braka. Majka je dobila starateljstvo nad djetetom, no otac želi isto toliko vremena. Osim s ovom emotivnom situacijom, glavni junak suočava se i s birokratskim i administrativnim problemima koji mu dodatno otežavaju.

"Film je veoma duhovit u smislu da razumije ovo naše podneblje, razumije kako sve funkcioniše. Mi krenemo birokratski, ali na kraju uglavnom tražimo štelu i zovemo amidže, daidže i drugove u pomoć", rekla je Vanesa.

O filmu "Sam samcat"

U novom filmskom ostvarenju Bobe Jelčića Vanesa tumači djevojku koja je zapravo slučaj izgubljene mladosti (ima 35 godina, nema posao i nije udata). Njene roditelje glume Miki Manojlović i Snježana Sinovčić Šiškov, splitska glumica koja je u klasi Bore Stjepanovića diplomirala na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Na setu filma
Na setu filma "Sam samcat" (Foto: Nikola Predović)

"Bobo je kroz ovaj film obuhvatio probleme današnjeg društva. Imala sam sreću raditi s Rakanom Rushaidatom, izvanrednim glumcem kojeg je užitak gledati. Sigurna sam da je napravio dobru ulogu. Miki Manojlović je također izvanredan kolega. Direktor fotogrfije je Erol Zubčević, čovjek čije prisustvo na setu itekako osjećaš, što je nama glumcima veoma bitno. Bobo Jelčić je sjajan reditelj, dokazao je to i na filmu i u pozorištu. Tanan i darovit bh. reditelj. San mi je ponovo raditi s njim", rekla je.

Film će premijerno biti prikazan 11. augusta na Sarajevo Film Festivalu. Vanesa kaže da je SFF, s obzirom na to da je riječ o najjačem filmskom festivalu u ovom dijelu Evrope, veoma važan za glumce i filmske radnike.

"Nama je važno da nas vide i da se mašta o nama. Važno je i da radimo filmove koji se tiču nas i najpametnije nam je da radimo filmove o nama s nama. Ne trebamo maštati o zapadu i evropskim koprodukcijama, već gledati da se što više krećemo ovdje i da naši glumci imaju više šansi. Nama je bitno da budemo prepoznati kao izvanredan glumački materijal u cijeloj regiji", rekla je.

Bogata glumačka karijera

Iza Vanese su brojne filmske i pozorišne uloge. Između ostalog je ostvarila uloge u filmovima Jasmile Žbanić, Emira Kusturice, Antonija Nuića, Francoisa Lunela i Angeline Jolie, a u razgovoru za Klix.ba naglašava da se trebamo okrenuti sebi te da bh. reditelji trebaju više angažovati bh. glumce.

"Imala sam sreću da radim s Emirom Kusturicom. Riječ je o maloj, ali meni veoma bitnoj ulozi ,jer me takav reditelj, koji je veoma osjetljiv, izabrao. Kroz trodnevnu audiciju prošlo je stotine žena, a to što mi je Kusturica povjerio ulogu bio mi je dokaz da sam na dobrom putu. U Sarajevu se ne radi mnogo, a kada dođe do ozbiljnih uloga mi tražimo glumce i glumice iz regije. Strani reditelji otkrivaju naše vrijednosti, a mi nikako da izaberemo mladog čovjeka i od njega napravimo sjajnog glumca kao što to rade ljudi izvana. Moja cijela karijera se svodi na to da me neko drugi otkrio i zbog toga sam veoma ljuta. Mi zaista imamo brilijantne ljude koji mogu ispričati veoma teške i izvanredne priče. To zna i Angelina Jolie i zbog toga je angažovala naše glumce u filmu 'U zemlji krvi i meda'", rekla je Vanesa pitajući se zašto se mi ne vodimo istom logikom.

Vanesa Glođo je članica glumačkog ansambla Kamernog teatra 55, a na kraju razgovora za Klix.ba rekla je kako ćemo je početkom naredne sezone gledati u predstavi "Tri sestre" koju režira Pjer Žalica.

"Dobila sam ulogu Nataše, njihove snage koja će sve da ih istjera i zavlada kućom. Čehov je vrhunski dramaturg, a Pjer i ja smo istomišljenici kada je riječ o ulozi koja mi je povjerena. Sigurno će to biti nešto zanimljivo", zaključila je Vanesa.