Film/TV
1

"Ustav Republike Hrvatske" osvojio Grand Prix Amerike na Montreal World Film Festivalu

Klix.ba
Film Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatske" na uglednom Montreal World Film Festivalu osvojio Grand Prix Amerike. Film je osvojio i bogatu novčanu nagradu u iznosu od 100 000 američkih dolara

Najiščekivaniji regionalni film godine "Ustav Republike Hrvatske" na uglednom Montreal World Film Festivalu osvojio je Grand Prix Amerike, nagradu za najbolji film, jednoglasnom odlukom žirija te je osvojio novčanu nagradu od 100 000 američkih dolara.

U natjecateljskom programu Montreal World Film Festivala kojem je ovo jubilarno 40. izdanje bilo je izdvojeno 22 filma iz cijelog svijeta, te se među njima najviše istaknuo film doajena hrvatskog filma, Rajka Grlića "Ustav Republike Hrvatska".

Montreal World Film festival je jedini natjecateljski festival A kategorije u Sjevernoj Americi koji je prepoznat od Međunarodne organizacije filmskih producenata (FIAPF). Ova nagrada na prestižnom filmskom festivalu izvrsna je pozivnica regionalnoj publici koja će film u kinima moći pogledati od 06. listopada 2016. godine.

Ljubavnu priču o mržnji inspirirana stvarnom zemljom hrvatska publika imat će priliku gledati od ove jeseni u distribuciji Blitza. Film donosi priču koja razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima. To je priča o hrabrosti da danas budeš ono što jesi i pokušaju da se unatoč svemu voli. U glavnoj ulozi pojavljuje se proslavljeni srpski glumac Nebojša Glogovac u najkompleksnijoj filmskoj ulozi u karijeri.

Nebojša u filmu glumi umirovljenog profesora, koji je pritom deklarirani homoseksualac i transvestit, dok uz njega još igraju Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem. Ostalu autorsku ekipu čine direktor fotografije Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel. Producent je Ivan Maloča.

Ovaj se film pita da li se netko uronjen u predrasude i mržnju može pretvoriti u normalno ljudsko biće i da li takav netko može ići i korak dalje i pokazati da je ispod ledene maske satkan od ljubavi. Svaki čovjek koji voli svoju zemlju bi morao znati Ustav. Ljudi kojima je državnost važnija od svega na svijetu obožavaju institucije i strastveno govore o državnosti s mnogo erotskog naboja.

Očigledno eros čuči u raznim stvarima, pa čak i u tekstu Ustava Republike Hrvatske. Produkciju filma potpisuju Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Film su sufinancirali Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.