Film/TV
0

Usprkos spekulacijama Brando ostavio oporuku vrijednu 21 milion dolara

NINA
Legendarni hollywooudski glumac Marlon Brando iza sebe je, prema dokumentima predanim na sud u Los Angelesu, u petak, 9. jula, ostavio oporuku vrijednu više od 21 milion američkih dolara, čime su opovrgnute spekulacije da je Brando umro bez prebijene pare.

Izvršitelji glumčeve posljednje volje su producent i Brandov prijatelj Mike Medavoy, poslovni menadžer Larry Dresler i prijatelj Avra Douglas.

U vrijeme smrti Brando je posjedovao ličnu imovinu procijenjenu na tri miliona dolara i 18.6 miliona dolara u nekretninama. Naime, on posjeduje kuću u Beverly Hillsu i odmaralište Tetiaora na Tahitiju, koje se sastoji od 11 otoka, te slike, crteže i rijetke rukopise.

U oporuci se za nasljednike navodi desetero živuće djece, u dobi između 10 i 46 godina, od kojih je Petra Brando-Corval (32), kćerka njegove bivše asistentice Caroline Barrett usvojena.

Ništa od nasljedstva neće pripasti Tukiju Brandu, sinu glumčeve preminule kćerke Cheyenne, jer je Brando imenovao svoju bivšu kućnu pomoćnicu Mariu Christinu Ruiz skrbnikom njegove maloljetne djece, među kojima je i Tuki. Ruiz je Branda tužila za iznos od 100 miliona dolara na ime izdržavanja djece, ali su se dvije strane nagodile izvan suda.

Naime, Brandov sin Christian ubio je iz vatrenog oružja Tahićanina Daga Drolleta, momka njegove polusestre Cheyenne. Christian je završio u zatvoru, a Cheyenne se objesila u domu svoje majke na Tahitiju u aprilu 1995., godinu prije nego je Christian pušten iz zatvora.

Dvostruki dobitnik Oscara umro je 1. jula u svom domu na Mulholland Driveu, nakon što su mu otkazala pluća.

Brando je ostavio neizbrisiv trag u američkoj kinematografiji, filmovima kao što su ''Tramvaj zvan čežnja'', ''Na dokovima New Yorka'' i ''Kum''.