Za male filmske umjetnike
627

Uspješno realiziran projekat "Kids Movie Star", najbolji film je "Nasilnik kojeg smo voljeli"

Mala škola filma
Mala škola filma
Udruženje MI iz Sarajeva je uspješno realiziralo niz kreativnih radionica iz oblasti filmske umjetnosti kroz projekat "Mala škola filma - Kids Movie Star", već šestu godinu zaredom.

Cilj ovog projekta je prevencija vršnjačkog nasilja među djecom, kroz kreativno i vizuelno izražavanje. Djeca su kroz kratke igrane filmove, za koje su sami pisali scenarije, režirali i glumili, predstavili rizike, uzroke i posljedice vršnjačkog nasilja i poslali poruku da su prepoznavanje i spriječavanje nasilja jedini načini da se vršnjačko nasilje zaustavi i da se prevladaju posljedice.

Kroz svoju kreativnost i ideje, djeca su pokazala da žele društvo koje ne toleriše nasilje ni u kojem obliku.

Djeca iz osnovnih škola OŠ Meša Selimović, OŠ Umihana Ćuvidina, OŠ Isak Samokovlija, OŠ Vladislav Skarić i Sedma osnovna škola su kroz posebno osmišljene radionice, upoznale proces nastanka scenarija za film, režiranja, snimanja i glume.

Njih 80 bili su vođeni zajedničkim interesima, a rezultat toga je osam kratkih igranih filmova: "Influenserka", "Ničiji problem", "Čovjek iz sjene", "Nasilnik kojeg smo voljeli", "Ples uz ćevape", "Hasanaginica", "Bakine poriče" i "Pismo", čije autorstvo potpisuju upravo učenici spomenutih škola

Premijerna projekcija filmova održana je u kino sali Općine Novi Grad, a žiri takmičarskog dijela programa, kojeg su činili reditelj i predsjednik žirija Nedžad Begovi, glumica Aida Bukva, dramaturginja Emina Šehić i Nermin Kuldija iz marketinga BH Telecoma, jednoglasnom odlukom izabrali su najbolje u 7 kategorija:

  • Najbolja sporedna muška uloga - Kerim Bukvić za film "Hasanaginica"
  • Najbolja sporedna ženska uloga - Sarah Bernić za film "Ničiji problem"
  • Najbolja glavna muška uloga - Adi Karić za film "Ples uz ćevape"
  • Najbolja glavna ženska uloga - Lamija Bećirović za film "Ničiji problem"
  • Najbolji scenario - Hanan Hadžić za film "Nasilnik kojeg smo voljeli"
  • Najbolji reditelj - Lajla Mrkulić i Sajra Godinjak za film "Hasanaginica"
  • Najbolji film - "Nasilnik kojeg smo voljeli"

Nagrađenim učesnicima je dodjeljena nagrada Filmska klapa, a svim ostalim polaznicima u projektu dodjeljni su certifikati o uspješno završenoj maloj školi filma.

Udruženje MI će nastaviti s ovakvim aktivnostima i u budućnosti kako bi se djeci i mladima pružila mogućnost da slobodno govore o sebi i svojim iskustvima, kreativno razmišljaju i kreativno realiziraju svoje snove, te da djeca stvore kvalitetne ciljeve u životu i da njihov odabir bude rad i obrazovanje.

Projekat je održan uz podršku Općine Novi Grad Sarajevo, Grada Sarajeva i Gradskog vijeća JU "Centar kulture i mladih Općine Centar", kao i partnera na projektu BH Telecom.