Film/TV
0

Uspjesi filma "Harry Potter i zatvorenik Azkabana"

Sarajevo-X
Treći dio epskog fantazijskog serijala "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" proteklog je vikenda trijumfalno krenuo u svoj pohod na kino blagajnama širom svijeta, a posebno dobre rezultate zabilježio je na Sjevernoameričkom kontinentu.

Film oslonjen na treći dio literarnog serijala britanske spisateljice J.K. Rowling u prva je tri dana prikazivanja na najvećem tržištu svijeta inkasirao 92.7 miliona dolara i tako ostvario novi rekord otvaranja hit serijala ispred 90.3 miliona dolara originalnog filma "Harry Potter i kamen mudraca" iz novembra 2001.godine i 88.4 miliona dolara nastavka "Harry Potter i odaja tajni" godinu kasnije.

Također, film rađen pod rediteljskom palicom sjajnog meksičkog autora Alfonsa Kuarona, tvorca dječijeg klasika "Mala Princeza" ostvario je drugo najbolje trodnevno otvaranje od petka svih vremena iza 114.8 miliona dolara mega hita "Spider-man" iz 2002. godine te osvojio vrlo pozitivne kritike radi odvođenja karaktera spisateljice J.K.Rowling na puno mračniju teritoriju nego u prva dva filma koje je režirao Amerikanac Kris Kolumbus.

Standardnu glumačku ekipu ponovo predvodi mladi trojac koga čine Danijel Radkilf, Ema Vatson i Rupert Grint, najveće novopridošlice ovaj put čine britanski veterani Geri Oldman, i Ema Tompsom, dok preminulog Ričarda Harisa u ulozi profesora Dambledora mijenja jednako dobri britanski glumac Majkl Gambon.

Radnja filma "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" dešava se na trećoj godini školovanja mladog čarobnjaka i njegovih prijatelja u Hogwartsu nad kojeg se navukla mračna sjenka. Opasni ubica Sirius Blek pobjegao je iz utvrde Azkaban – čarobnjačkog zatvora. Dok se uči nositi sa Dementorima koji su iz utvrde poslani da štite Hogwarts, Harry saznaje uznemiravajuću priču o Siriusu Bleku koji je pobjegao kako bi dovršio posao koji je počeo prije 13 godina, a to je njegovo ubistvo.

BiH premijera filma "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" održat će se 10. juna u kinu Apolo sa početkom u 20:00 sati, a iste večeri održat će se i redovna projekcija filma u novootvorenom kinu UNITIC u 20:30 sati za koju zainteresovani ulaznice mogu kupiti isti dan na recepciji Poslovnog Centra. Nakon 10.juna "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" prikazivaće se u kinu Apolo u terminima od 18:30 i 21:00 sat, te u kinu UNITIC svaki dan u terminima od 18:00 i 20:30 sati po cijeni od 5 KM. Radi velikog interesovanja publike u kinu UNITIC se uvode i specijalne porodične vikend projekcije subotom i nedjeljom u terminu od 12:00 sati.

Ljubitelji filma i dalje mogu izvršiti rezervacije ulaznica za prvi vikend prikazivanja filma "Harry Potter i zatvorenik Azkabana" u kinu Apolo od 11. do 13. juna putem dežurnog telefona Art Company 033 217 809 svaki radni dan od 10:00 do 16:00 sati ili putem novog filmskog portala www.art-company.co.ba sve do 11. juna u 12:00 sati.

U okviru filmske sezone Blockbuster 2004, gledatelje još očekuju veliki filmski hitovi "50 prvih poljubaca" i "Spider-man 2" za čije prve vikende prikazivanja takođe već mogu rezervisati ulaznice na dva opisana načina. Issa Film i Art Company svim ljubiteljima filma žele dobru zabavu uz Blockbuster 2004.