{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Uskoro počinje snimanje filma "Suosjećanje za đavola" koje će podržati Kanton Sarajevo

17.1.2018. u 15:27
84
24
Uskoro počinje snimanje filma "Suosjećanje za đavola" koje će podržati Kanton Sarajevo
84
Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministri zdravstva, komunalne privrede i saobraćaja u Vladi KS Zilha Ademaj, Senad Hasanspahić i Mujo Fišo te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Kantonalne uprave civilne zaštite i javnih kantonalnih preduzeća održali su završni operativni sastanak sa članovima radne grupe "Centra za savremenu umjetnost", odnosno njegove filmske i produkcijske kuće SCCA/pro.ba koje je predvodila producentica Amra Bakšić Čamo.
Na današnjem sastanku su dogovoreni posljednji detalji vezani za uspješnu organizaciju snimanja filma "Suosjećanje za đavola".

Ovaj film kanadskog reditelja Guillaume de Fontena je koprodukcija Monkey Pack Filma iz Francuske, Go Filmsa iz Kanade, Nexus Factoryja iz Belgije i bosanskohercegovačke produkcijske kuće SCCA/pro.ba. Inspirisan je istinitim događajima i temelji se na autobiografiji francuskog novinara Paula Marchanda koji je tokom 1992 i 1993. godine izvještavao iz opkoljenog Sarajeva.

"U ovom filmu uronit ćemo u stvarnost ratnog dopisnika dnevno suočenog sa bezbrojnim brutalnostima i nepravdama. Rastrzan između profesije novinara i ličnog osjećaja bespomoćnosti, film priča priču o čovjeku koji odbacuje svoju novinarsku objektivnost zauzimajući stranu", kratko je upoznala prisutne producentica Bakšić Čamo.

Dodala je da je početak snimanja zakazan za 2. februar i trajat će do 16. marta ove godine na različitim lokacijama i odvijat će se u cijelosti u Sarajevu.

Ovom prilikom razgovarano je o konkretnim potrebama ekipe filma, datumima, terminima, načinima zaustavljanja saobraćaja te o svim drugim detaljima kako bi se uspješno snimio ovaj film koji je važan za Sarajevo, a da se u isto vrijeme ni na koji način ne zaustavi svakodnevni život u gradu.

Radnja filma se odvija u "ratnom Sarajevu" zbog čega je planirano da se segment zdravstva iz tog vremena autentično prikaže, kao i njegova uloga i značaj, posebno zbog činjenice da je na hiljade Sarajlija, nažalost, u to vrijeme boravilo u našim bolnicama.

S tim u vezi, producentica Bakšić Čamo je navela kako im je namjera da se u film, između ostalog, obavezno prikažu scene nekadašnjeg spaljenog objekta bolnice "Jezero", jer je on jedan od značajnih vizuelnih simbola staradanja Sarajeva i njegovih građana.

Premijer Konaković je u ime Vlade KS podržao snimanje ovog filma kao izuzetno važnu aktivnost kojom se još jednom potvrđuje da je Sarajevo grad umjetnosti i grad filma.

"Cjelokupan sistem Kantona Sarajevo podržat će snimanje ovog filma", riječi su kojima je premijer Konaković zaključio današnji sastanak sa predstavnicima ove filmske i produkcijske kuće.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Sarajevu treba Makova hiža/muzej Maka Dizdara?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: