Clooney otkupio prava
0

Uskoro film o vozaču Osame Bin Ladena

Sarajevo-x.com
Američki glumac i reditelj George Clooney otkupio je prava za snimanje filma baziranom na knjizi o vozaču Osame bin Ladena i osuđenom teroristi, te će se navodno naći u ulozi scenariste, reditelja, ali mogao bi utjeloviti i glavni lik, američkog odvjetnika Charlesa Swifta.

Baziran na "Izazovu", knjizi Jonathana Mahlera, ovaj film je kronika o nastojanju američkog odvjetnika Charlesa Swifta da osigura pošteno suđenje Salimu Hamdanu, vozaču Osame Bin Ladena, prošle sedmice osuđenom na pet godina zatvora.

Vjeruje se da je Clooney platio sedmocifreni iznos za prava na ovaj film te da će pored pisanja scenarija i režiranja filma, igrati i ulogu Charlesa Swifta.

Hamdan, vozač Osame Bin Ladena, u javnosti je prikazan kao lukavi pripadnik al-Qa'ede za kojeg su tužioci tražili kaznu od 30 godina zatvora. No, Hamdan je dobio kaznu u trajanju od 66 mjeseci nakon što je njegov pravni tim dokazao da je on bio tek vozač s plaćom od 200 dolara sedmično.

Holivudski ljepotan, poznat po liberalnim stavovima, oduševio je pisca Jonathana Mahlera koji smatra da je upravo George Clooney idealan za ulogu Swifta.

"Swift je iznenadio mnoge svojim osjećajem za pravdu, njegova ideja pravednosti prerasta okvire ratnih sukoba", kazao je Mahler za američki list Daily Variety.

Oskarovca Clooneyja uskoro ćemo gledati u novom filmu braće Coen, crnoj komediji "Burn After Reading".