Film/TV
0

Uskoro film o herojstvu Poljakinje Irene Sendler

FENA
Irena Sendler
Irena Sendler
Životna priča poljske junakinje koja je tijekom Drugog svjetskog rata spasila oko dvije hiljade i petsto židovske djece bit će ovjekovječena na filmskom platnu.

Irena Sendler bila je socijalna radnica koja je, riskirajući svoj život, prokrijumčarila djecu iz Varšavskog geta. Sredila im je nove identitete sa drugim imenima, a njihova odredišta i osnovne podatke čuvala je na papirićima sakrivenima u staklenkama.

  1. uhitio ju je Gestapo. Bila je mučena i osuđena na smrtnu kaznu, ali su je spasili na putu do stratišta. Nastavila je sa svojim herojskim radom u ilegali. Sada 97-godišnjakinja, Sendler je prodala svoju životnu priču producentima Jeffu Riceu i Jeffu Mostu koji su pak angažirali Lawrencea Spagnolu da napravi scenarij prema knjizi "Irene Sendler, majka djece iz Holokausta" s namjerom da prvi draft ponude nekom od velikih hollywoodskih studija.

Most je bio producent filmskog serijala "Vrana" dok je Rice producent predstojećeg filma sa Jessicom Simpson u glavnoj ulozi "Blonde Ambition". Most je ispričao američkim novinskim agencijama da je za ovu herojsku priču čuo prije godinu dana, upoznao gospođu Sendler koja je još uvijek "britkog uma" i krenuo u akciju.

U poslijeratnim godinama o njezinoj se požrtvovnosti nije znalo jer su poljske komunističke vlasti po sovjetskoj direktivi "obilježile" sve koji su se izvan partijskog okrilja uspješno suprostavljali nacističkim okupatorima.

Nakon pada komunizma, prvo Poljaci a zatim i ostatak svijeta počeo je doznavati tko je sve spašavao djecu kojoj je prijetila sigurna smrt. Preživjeli Židovi prvi su potvrdili što je ta Poljakinja učinila za njih, a nedavno je bila predložena i za Nobelovu nagradu za mir, prenose mediji.