Film/TV
0

Uravnoteženost dnevnika HTV-a i Nove TV

FENA
Rezultati istraživanja središnjih informativnih emisija HRT-a i Nove TV pokazala su da postoji zadovoljavajuća uravnoteženost središnjeg Dnevnika javne i komercijalne televizije, izjavila je danas teoretičarka medija Viktorija Car, predstavljajući rezultate istraživanja središnjih informativnih emisija javnih i komercijalnih televizija.

Car je kazala da je istraživanje gledanosti pokazalo kako je Dnevnik HTV-a najgledanija emisija uopće u Hrvatskoj. Gledanost se u analiziranom razdoblju u travnju kretala od 16,3 do 21,6 posto, dok se gledanost Dnevnika Nove TV kretala između sedam i deset posto.

Istaknula je da se HRT isprofilirao u programski i financijski stabilan javni servis.

Ono što mu se i dalje zamjera je nepotpuna politička nepristranost koja se ne uočava na razini politike kuće, ali se uočava u pojedinačnim pristupima novinara, a posebno urednika, kazala je.

Dodala je da je 83 posto ukupno objavljenih vijesti na Novoj TV ocijenjeno je neutralnim u pristupu i obradi sadržaja, dok je na HTV-u takvih vijesti bilo 60 posto.

Pohvalnim je ocijenila da je na HTV-u znatno više vijesti s pozitivnim pristupom (28 posto), dok ih je na Novoj TV tek sedam posto.

Objema TV kućama preporučila je da pojačaju vjerodostojnost visokim etičkim standardima i izbjegavaju prikriveno oglašavanje kojeg je bilo više na Novoj TV.

Dnevniku HTV-a preporučila je da ublaži kruto zadanu strukturu emisije raznolikijim formama, dok bi Nova TV trebala smanjiti broj vijesti negativnog sadržaja (crne kronike) u korist pozitivnog.

Istraživanje koje je provedeno u BiH, Albaniji, Mađarskoj, Rumunjskoj, Moldaviji, Makedoniji, Bugarskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Hrvatskoj pokazalo je da je najgora situacija u Moldaviji u kojoj je javna televizija i dalje državna televizija.

U polovici zemalja, primjerice BiH, Albaniji i Makedoniji jako je izražen utjecaj vladajuće politike na program.

Direktor Međunarodnog centra za izobrazbu novinara Stjepan Malović izjavio je da je u regiji HTV još uvijek pojam profesionalnog dobro uređenog dnevnika, dok se program Nove TV sve više gleda u Crnoj Gori i BiH.