Počinje sutra
23

Uprkos štrajku brojni holivudski glumci dolaze na ovogodišnji Venecija Film Festival

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Uprkos štrajku u Hollywoodu, Venecija Film Festival na crvenom tepihu ugostit će brojne slavne holivudske glumce.
Iako se pretpostavljalo da će na ovogodišnjem izdanju poznatog filmskog festivala lista slavnih glumaca biti znatno manja u odnosu na ranije, program i dolazak holivudskih zvijezda ostat će uglavnom isti.

Prema informacijama stranih medija, službeno je potvrđeno da će glumci Adam Driver, Jessica Chastain, Caleb Landry Jones i Mads Mikkelsen biti među zvijezdama koje će ove godine posjetiti festival.

Festival je potvrdio da se Adam Driver očekuje na crvenom tepihu kako bi promovirao film "Ferrari" Michaela Manna, u kojem glumi naslovnog lika, pionira talijanskih automobilskih utrka Enza Ferrari.

Glumica Chastain dolazi zbog premijere filma "Memory" Michela Franca, Caleb Landry Jones za film "Dogman" Luca Bessona. Mads Mikkelsen dolazi zbog premijere filma "Bastarden" danskog redatelja Nikolaja Arcela.

Na festivalu se očekuju i Cailee Spaeny i Jacob Elordi, koji glume Priscillu i Elvisa Presleya u Priscilli Sophije Coppole, kao i Priscilla Presley. Reditelji za koje se priča da će ove godine prisustvovati su David Fincher, Sofia Coppola, Ava DuVernay, Michael Mann, Yorgos Lanthimos i Woody Allen.

Svi gore navedeni filmovi dobili su privremena izuzeća Udruženja filmskih glumaca (SAG-AFTRA) budući da su neovisne produkcije koje nisu producirali članovi Udruženja filmskih i televizijskih producenata (AMPTP). Glumačke postave filmova koji imaju premijeru u takmičarskom dijelu ovogodišnjeg izdanja festivala, ne očekuju se na crvenom tepihu.

Prema italijanskim medijima, Kiefer Sutherland će vjerovatno biti na festivalu kako bi odao počast posljednjem filmu pokojnog Williama Friedkina, pravnoj drami "The Caine Mutiny Court Martial" - unatoč činjenici da su je producirali Showtime i Paramount Global, koji je član AMPTP-a.

Ovogodišnji, 80. Venecijanski filmski festival počinje u srijedu 30. augusta i traje do 9. septembra. Počinje talijanskim akcijskim filmom iz Drugog svjetskog rata "Comandante".