Film/TV
122

Uprkos budžetu od 0 KM: Novo okupljanje mladih ljubitelja filma u Zenici

Piše: E. M.
Denis Samardžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zenica će od 4. do 6. decembra biti centar dječije i omladinske bh. kinematografije gdje će u sklopu 17. Festivala filma djece i omladine i 7. Sarajevo Youth Film Festivala biti predstavljeni autorski filmovi mladih te održane brojne radionice.

Kreativni direktor zeničkog multipleksa Ekran Denis Samardžić u razgovoru za Klix.ba je kazao kako je Festival filma djece i omladine najstarija manifestacija ovakvog tipa u Bosni i Hercegovini koja svake godine potiče mlade autore, prvenstveno učenike osnovnih škola i članove sekcija tehničke kulture na kreativnost i izražavanje putem filma kao medija i umjetnosti. Promjenom kursa, te uključivanjem i retro programa Sarajevo Youth Film Festivala koji okuplja mlade ljude, u svom 17. izdanju okreće se višednevnom konceptu.

"Priča o ovom festivalu počela je sa našim prijateljima, najmlađim bh. režiserom Kenanom Musićem i direkcijom 7. Sarajevo Youth Festivala koji su izrazili želju da svoj program retro i najbolje radove prikažu i u Multiplexu Ekran u Zenici. Saradnjom Grada Zenice, Udruženja tehničke kulture, mladih umjetnika Sarajeva i Multiplexa Ekran osmišljena je zajednička platforma koja je u 2015. godini donijela i neku vrstu revolucije u oblasti tehnike i sedme umjetnosti s ciljem da se svim mladim ljudima omogući da u toku tri dana, ne samo da pogledaju autorska djela i djela Sarajevo Youth Festivala, već i uratke svojih vršnjaka i studenata i vide nešto bolje i zanimljivije", kazao je Samardžić.

Sa budžetom od 0 KM priča o organizaciji ovogodišnjeg festivala počela je prije nešto više od mjesec dana, a već sada bogat program i gosti iz zemalja regije predstavljaju veliko dostignuće. U sklopu prvog dana festivala domaćini će ugostiti režisera Stevana Filipovića i glavne protagoniste filma "Pored mene", a drugi dan festivala je rezervisan za dio produkcijske ekipe i FM Jam tima koji će zeničkoj publici i gostima predstaviti film "Soul Train".

"To je nadmašilo i naša prvobitna očekivanja. Uz puno prijatelja, volontera i poznanstava sav posao privodimo kraju, a svi posjetioci imat će priliku da se druže sa našim gostima u programima 'Kafa sa...'", dodao je Samardžić.

Festival počinje 4. decembra u 11 sati programom od 13 filmova sa selekcije SYF čime će biti otvoren cjelodnevni program. Sve radionice će biti besplatne, a vodit će ih režiseri Srđan Rodić i Jasmin Pivić, fotograf Dado Ruvić, te brojni drugi.

Svoj doprinos u organizaciji festivala, ali i narednih festivala originalnim logotipom dao je i Zeničanin sa adresom u Dubaiju Zdravko Cvjetković, poznat i kao autor sjajnih karikatura posvećenih Zmajevima.

"Cvjetković je dugogodišnji prijatelj Multiplexa Ekran, a upoznali smo se prilikom njegov prvog projekta 'Crazy dance' koji se vrtio u Ekranu oko godinu dana. Nakon privatnih kontakata poslao nam je logotipe koje je napravio za potrebe Multiplexa i svakako ovogodišnjeg festivala filma djece i omladine koji će se koristiti kao zaštitni logo, a nadam se da će tako biti i narednih godina", zaključio je Samardžić u razgovoru za naš portal.