BHFF
0

Upoznajte režisere Gorana Kapetanovića, Kirsten Johnson i Gianlucu Loffreda

Klix.ba
Bosanskohercegovački Filmski Festival (BHFF) objavio je događaje sa iznimim režiserima Goranom Kapetanovićem, Kirsten Johnson i Gianlucom Loffredom. Događaji, koji uključuju projekcije filmova navedenih režisera i razgovore sa gostima, bit će održani u SVA teatru u New Yorku od 13. do 15. aprila.

Filmovi "Refugee 532" i "Moja tetka u Sarajevu" režisera Gorana Kapetanovića bit će prikazani 13. aprila u 20:30 sati. Oba filma se bave Bosanskim izbjeglicama koji traže svoje korijene nakon izgnanstva u druge zemlje te istražuju teme sjećanja, gubitka, i raseljavanja.

Goran Kapetanović je režiser koji je rođen u BiH a koji živi u Švedskoj. Studirao je filmsku režiju na Stockholm Akademiji dramskih umjetnosti. Njegova posljednja četiri filma su dobili nagrade na 23 međunarodna festivala, uključujući i Toronto festivalu kratkog filma (najbolji evropski kratki film), Montreal Black Film Festival (Kanadska najbolja strana drama), i drugim festivalima. Njegovi filmovi su također prikazani i na Tribeca filmskom festivalu, a kratki film "Kiruna-Kigali" je ušao i u uži izbor za Oskara.

U petak, 14. aprila, u 18:30 sati snimateljka/režiserka Kirsten Johnson će se pridružiti razgovoru sa publikom nakon prikazivanje svog dokumentarnog filma "Cameraperson," koji je delikatna meditacija o etičkim implikacijama snimanja bola drugih osoba. "Cameraperson" je jedan od najvažnijih i visoko ocjenjenih dokumentaraca 2016 godine. Johnson je radila kao režiser dokumentarnih filmova ali i kao snimatelj na proslavljanim dokumentarcima "Fahrenheit 9/11", "This Film is Not Yet Rated", i "Nevidljivi rat". Johnson je dugogodišnja suradnica sa oskarovkom Laurom Poitras, te je bila odgovorna snimateljka na njenim filmovima "Zakletva", "Citizenfour" i predstojećem "Azil.".

"Cameraperson" film je načinjen od retrospektiva proteklog rada Johnsonove, a uključuje i prethodno neviđene snimke iz neobjavljenih filmova, a istražuje odnos između dokumentarista i subjekta.

Na završnoj predstavi BHFF-a za 2017. godinu režiser Gianluca Loffredo će predstaviti svoj dokumentarni film "Zabranjeno pušenje u Sarajevu" 15. aprila u 21 sat. "Zabranjeno pušenje u Sarajevu" dokumentira karijeru legendarnog rock benda "Zabranjeno pušenje" kroz korištenje arhivskih snimaka, od kojih su mnogi vrlo rijetko viđeni i nikad objavljeni.

Gianluca Loffredo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Gianluca Loffredo (Foto: Arhiv/Klix.ba)

Gianluca Loffredo je diplomirao na Univerzitetu "L'Orientale" u Napulju sa diplomom iz političkih nauka. Pohađao je Nacionalnu školu za film u Napulju i od tada je snimao dokumentarce u Argentini, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Francuskoj, Italijia, Srbiji, Španiji i Velikoj Britaniji.