Snažni i talentovani
2

Upoznajte dublere popularnih glumaca: Mijenjaju ih u opasnim scenama

Klix.ba
Poznato je da filmske kuće angažuju dublere koji u opasnim scenama mijenjaju glumca kako se ne bi povrijedio. Zamjenu na scenama su imali čak i snagatori Arnold Schwarzenegger i Dwayne Johnson.

Schwarzeneggerov dubler je Peter Kent i to već 13 godina, a mijenjao ga je u 14 filmova. Nerijetko se i povrijedio, ali kaže da uživa u ovom poslu. James Cameron je oduševljen njegovom hrabrošću i snagom te ga je angažovao i u Terminatoru. Sve opasne scene radio je upravo on. Ovisnik je o adrenalinu. Po profesiji je glumac.

Dwayneov rođak Tanoai Reed ujedno je i njegov dubler. Zajedno rade još od filma "The Scorpion King" i snimili su zajedno 24 filma. Reed je bio nominovan za World Stunt Awards 10 puta, a nagradu je osvojio tri puta.

Brad Pitt je imao mnogo dublera, a jedan od njih je Phil Ball koji ga je mijenjao u scenama filmova "The Counselor" i "World War Z".

Johhnyja Deppa u filmu "Pirati s Kariba" često mijenja Tony Angelotti, a na jednom od filmova je i povrijeđen.

Glumicu Cate Blanchett mijenjala je Zoe Bell u filmu "Thor: Ragnarok". Bell je poznata i po filmu "Death Proof & Raze" Quentina Tarantina u kojem je glumila.

Michael Douglas imao je dublera u filmu "Anti-Man". Riječ je o Mikeu Runyardu s kojim se Douglas druži već 25 godina. Runyard je bio profesionalni trkač motorista više od decenije, nakon čega je 1977. godine počeo biti dubler. Prvi film koji je snimio s Douglasom bio je "Black Rain".

Za razliku od njih Tom Cruz i Jackie Chan sve opasne scene izvode sami. Chan je imao veliki broj lomova, ali ne odustaje. Glumio je u više od 100 filmova.