Za decenije rada
46

Uoči sutrašnje ceremonije Samuelu L. Jacksonu i Dannyju Gloveru dodijeljeni počasni Oscari

N. O.
Samuel L. Jackson, Liv Ullmann i Danny Glover (Foto: Twitter)
Samuel L. Jackson, Liv Ullmann i Danny Glover (Foto: Twitter)
Hollywood je započeo oskarovski vikend dodijelivši u petak počasne Oscare Samuelu L. Jacksonu, Dannyju Gloveru i drugim veteranima filmske industrije, za decenije filmskog i humanitarnog rada.

Jackson je bio među dobitnicima godišnjih nagrada Governors Awards Akademije filmskih umjetnosti i nauka, grupe koja će dodijeliti nagradu za najbolji film i druge trofeje na ceremoniji u nedjelju.

Glumac Denzel Washington predstavio je Jacksona na događaju u petak navodeći da se pojavio u 152 filma koji su zaradili više od 27 milijardi dolara na kino blagajnama tokom pet decenija.

Među njima, Jackson je tumačio Nicka Furyja u filmovima o superherojima "Avengers" i bio je nominovan za Oscara za ulogu ubice u drami "Pulp Fiction" reditelja Quentina Tarantina iz 1994. godine.

Dok je primao nagradu, Jackson se zahvalio svojoj porodici, poslovnim predstavnicima "i svima koji su ikada kupili kartu za bilo koji od njegovih filmova".

"Pokušao sam da zabavim publiku na način na koji je Hollywood zabavljao mene", rekao je Jackson, "natjerati ih da zaborave svoje živote na nekoliko sati, budu oduševljeni, zadivljeni ili uzbuđeni."

Zvijezda filma "Lethal Weapon", Danny Glover, dobio je humanitarnu nagradu Jean Hersholt za svoje zalaganje za pravdu i ljudska prava. Trenutno služi kao ambasador dobre volje UNICEF-a.

Scenaristkinja i rediteljica Elaine May i norveška glumica Liv Ullmann također su dobile počasti. Ullmann je često sarađivala sa švedskim rediteljem Ingmarom Bergmanom i pojavljivala se u filmovima uključujući "Persona", "The Passion of Anna" i "Cries and Whispers".

Ullmann je bila nominovana i za najbolju glumicu za film "The Emigrants" iz 1971. i "Face to Face" iz 1976. godine.

May je dobila nominaciju za Oscara za najbolji adaptirani scenario za filmove "Heaven Can Wait" iz 1978. i "Primary Colors" iz 1999. godine. Ranije u svojoj karijeri bila je dio komičarskog dua Nichols and May, koji je debitovao 1958. godine.