Prepoznatljiv simbol
370

Uoči SFF-a simbolično postavljen bosanski ćilim ispred Narodnog pozorišta

B. R.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Uoči početka Sarajevo Film Festivala (SFF) ispred Narodnog pozorišta je postavljen bosanski ćilim. Zbog pandemije koronavirusa učesnici i posjetitelji festivala neće hodati ćilimom, već je njegovo postavljanje simbolično.
Umjesto do tada tradicionalnog crvenog tepiha, prošle godine ispred Narodnog pozorišta prvi put je postavljen bosanski ćilim. Da je to bio pravi potez organizatora pokazale su brojne pozitivne reakcije javnosti.

Na ćilimu ove godine neće biti šetnje, poziranja, fotografiranja i slično, već će ćilim služiti za razgovore s određenim autorima. Ipak, zbog same tradicije ćilim će i ove godine krasiti trg ispred Narodnog pozorišta.

Za razliku od prošle godine, kada su mnogi učesnici i posjetitelji SFF-a prošetali ćilimom, to ove godine neće biti slučaj zbog pandemije koronavirusa. Ćilim koji spaja tradicionalno i savremeno odražava kulturu Bosne i Hercegovine, podsjetio je sarajevski gradonačelnik Abdulah Skaka.

"U saradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u jugoistočnoj Evropi je i ove godine postavljen ispred Narodnog pozorišta i u ovom trenutku šalje snažnu poruku u svijet. Simbolizira zajednički putokaz, ali i putokaz za budućnost. Danas, u uslovima koje diktira prisustvo koronavirusa zbog kojeg je cijeli SFF orijentisan na online izdanje, taj nam je motiv potrebniji više nego ikad", poručio je Skaka na svom Facebooku profilu.

Ulaznice za online Sarajevo Film Festival su već u prodaji. Festival će početi 14. augusta premijerom filma bosanskohercegovačkog režisera Pjera Žalice "Koncentriši se, baba". Bit će upriličene tri svjetske premijere, a dio Festivala će biti i u Mostaru. Trajat će do 21. augusta.