{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Universal kupio autorska prava za priču o malim izbjeglicama - fudbalerima

S
26.1.2007. u 13:25
0
0
Universal kupio autorska prava za priču o malim izbjeglicama - fudbalerima
0
Universal kupio autorska prava za priču o malim izbjeglicama - fudbalerima
Universal Pictures je dobio bitku za autorska prava za novinski članak iz New York Timesa u kojem se govori o grupi mladih fudbalera koji su izbjegli iz svojih matičnih država i koji su smješteni u blizini američkog grada Atlanta.
Navodi se da će za prava Universal morati izdvojiti 2 miliona dolara unaprijed, te dodatnih 3 miliona dolara ako film bude snimljen. Za ovu cijenu Universal ima ekskluzivna prava na sadržaj članka objavljenog u nedjelju, te prava na životnu priču trenera fudbalskog kluba Jordanku Lumu Mufleh.

Pisac članka Warren St. John planira članak pretvoriti u knjigu, a prava i na tu knjigu pripadaju Universalu.

Potjera za studijskim pravima je započela čim je priča objavljena, a ponude su osim od Universala stigle i od DreamWorksa, Columbije i Walt Diesney Co. Prva ponuda je počela sa 25.000 dolara, uz dodatnih 125.000 dolara nakon snimanja filma. U nedjelju navečer ponude su dostigle 7-cifrenu sumu.

[SLIKA]1[/SLIKA]Članak govori o grupi djece iz zemalja zahvaćenih ratom, kao što su Afganistan, Bosna, Burundi, Kongo, Irak, Kosovo, Liberija, Somalija i Sudan. Djeca su smještena u gradić Clarkston, koji je odabran kao idealna lokacija za miješanje rasa. Ipak u kasnim 90-im, grad se okreće protiv novih doseljenika.

Prije nekoliko godina Mufleh (31) je doselila u ovaj gradić. Ona je željela pomoći, započinjući fudbalski program, ali je završila kao nešto mnogo više, boreći se protiv nepovjerenja vlasti i pomažući porodicama da započnu novi život u SAD. Mufleh i njeni igrači, nazvani Fugees (refugees – izbjeglice), prevazilaze sve nevolje, uključujući odluku gradonačelnika da se zabrani igranje fudbala u gradskom parku gdje su djeca održavala utakmice i suočavanje sa ekipom djece iz elitne fudbalske akademije u Atlanti.

Osnovna komponenta o kojoj se vodilo računa prilikom ponuda za autorska prava je pronalaženje određenih rješenja koja bi pomogla djeci i njihovim roditeljima. Filmske kompanije su o tome vodile računa, tako da će Universal dati oko 500.000 dolara za izgradnju malog fudbalskog stadiona i osnivanje fondacije koja će stajati na raspolaganju izbjeglicama.

Fondacija će obuhvatati sredstva od Universala, te sredstva koja su prikupila Mufleh i čitaoci novinskog članka koji su se odlučili dati donaciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: