Film/TV
1

Una film najavljuje: Film Dankinja u bh. kinima od 24. marta

Klix.ba
(Foto: Una film)
Distributerska kuća Una film od 24. marta na redovnim repertoarima bh. kino dvorana najavljuje početak prikazivanja nevjerovatne ljubavne priče u filmu "Dankinja" koji govori o pronalasku samog sebe.

Film je zasnovan na romanu Davida Ebershova, a „Dankinja“ je nevjerovatna ljubavna priča, inspirisana životima danskih umjetnika Lili Elbe koja je dvojni lik Einara Wegenera, a kojeg tumači Eddie Redmayne i Gerde Wegener koju glumi Alicia Vikander.

Radnja se dešava u Kopenhagenu daleke 1926. godine kada danska umjetnica, Gerda Wegener, slika svog muža, Einara Wegenera, kao damu u svojoj slici.

Kada je slika stekla popularnost, Einar je počeo da mijenja svoj način oblačenja i ponašanja i pronalazi žensko u sebi, odazivao se na ime Lili Elbe. Sa svojom feminističkom strašću i Gerdinom podrškom, Einar ili Lili, pokušala je jednu od prvih promjena spola iz muškarca u ženu.

Odluka koja je imala veliki uticaj na njihov brak desila se kada je Gerda shvatila da njen muž nije više muškarac za koga se ona udala. Povrh tog svega, Einarov prijatelj iz djetinjstva, trgovac umjetninama Hans Axgil (Matthias Schoenaerts) se pojavljuje i ulazi u kompleksan ljubavni trougao sa bračnim parom.

Projekcije filma sa 24. martom početi će u Multiplexu Cinema City Sarajevo, Multiplexu Palas Banja Luka, Multiplexu Ekran Zenica, Kinu Meeting Point Sarajevo, Kinu Kaleidoskop Tuzla, Kinu Theatre Busovača, a od 31. marta i u Kinu Kozara Prijedor.