TV mreža CBS
3

Umro voditelj emisije "60 minuta" Mike Wallace

FENA
Novinar američke TV mreže CBS i autor emisije "60 minuta" Mike Wallace, koji je poznat po izjavi da nijedno pitanje nije indiskretno, umro je u 93. godini, objavila je danas njegova televizija.

Wallace je umro sinoć u New Canaanu, u Connecticatu a pored njega je bila njegova porodica, navodi Reuters.

On je skoro 40 godina vodio emisiju "60 minuta" posvećenu istraživačkom novinarstvu, bio je autor 800 izvještaja, osvojio 20 Emmy nagrada i razvio je nemilosrdan način vođenja intervjua uživo koji je često više ličio na ispitivanje nego intervjuiranje.

Često su ga kritikovali zbog njegovog stila "hvatanja sagovornika za gušu" i teatralnosti koja ga je ponekad pratila.

Wallace je intervjuirao svakog američkog predsjednika, od Johna F. Kennediya, osim Georgea W. Busha, i nekoliko desetina svjetskih lidera poput Jasera Arafata, ajatolaha Homeinija i Deng Ksiaopinga.

Druge poznate ličnosti koje je intervjuisao bile su Malcolm X, pjevačica Janis Joplin, Martin Luther King, Jr., televizijska zvijezda Johnny Carson, pijanista Vladimir Horowitz, osnivač "Playboya" Hugh Hefner i mnogi drugi.

Jednom prilikom je tužen za klevetu i tražena je odšteta od 120 miliona dolara, i, mada nije osuđen, obolio je od depresije i pokušao samoubistvo.