U 92. godini
0

Umro scenarista "Amarcorda" Tonino Guerra

SRNA
Tonino Guerra
Tonino Guerra
Italijnski scenarista Tonino Guerra, poznat po dugogodišnjoj saradnji sa rediteljem Michelangelom Antonionijem umro je u 92. godini života u Riminiju u centralnoj Italiji, nakon bolesti koja trajala nekoliko mjeseci.

Guerra, koji je napisao više od 100 scenarija, tri puta je nominovan za nagradu Oscar za Antonionijev film "Uvećanje", film "Amarcord" Federica Fellinija i "Kazanova 70" Marija Monicellija.

"Tonino je bio svjedok praktično jednog vijeka italijanske kulture. Izgubili smo pjesnika, genija, fantastičnu osobu", rekao je bivši ministar kulture Valter Veltroni.

Guerra je svojim prvim scenarijom za film "Muškarci i vukovi" iz 1956. godine reditelja Giuseppea de Santisa započeo dugogodišnju karijeru na filmu i televiziji, a napisao je i veliki broj pjesama.

Rođen, 1922. godine Guerra, koji je bio pjesnik i skulptor, počeo je da piše tokom Drugog svjetskog rata kada je bio zatvoren u koncentracionom logoru u Njemačkoj.

On je bio koautor u nekim od kultnih italijanskih filmova iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. vijeka, a radio je sa legendarnim rediteljima kao što su Federico Fellini, Vittorio de Sica i drugi.

Njegova karijera trajala je oko četiri decenije, a pred kraj je radio sa savremenim italijanskim filmskim stvaraocima kao što su braća Tavijani i Đuzepe Tornatore.