Film/TV
0

Umro kultni režiser Ingmar Bergman

Sarajevo-x.com
Kultni režiser i majstor modernog filma, Ingmar Bergman umro je u 89. godini života u svojoj kući na švedskom strvu Faaro, objavila je njegova sestra Eva za novinsku agenciju TT. U svojih 89 godina života, Bergman je prošao kroz svašta, pet brakova, najmanje devetoro djece te je svojevremeno gajio simpatije prema nacizmu.

Bergman, koji je pristupio teškim temama, kao što su kuga i ludilo, kroz inventivne tehnike i pažljivo pisanje, postao je jedan od vrhunskih stvaralaca ozbiljnog filma.

Woody Allen je za njega rakao kako je "jedan od najvećih filmskih umjetnika otkako je izumljena filmska kamera.

Međunarodnu pažnju privukao je filmom iz 1955. godine, "Osmijeh u ljetnoj noći", romantičnom komedijom insprisianom Sondheimovim mjuziklom "Mala noćna muzika".

Nakon toga je uslijedio "Sedmi pečat" iz 1957. godine, koji je osvojio grand prix na Cannesu. U alegorijskoj priči o srednjovijekovnoj crnoj kugi, preovladavala je tematika vezana uz egzistencijalistička pitanja, izolaciju pojedinca, isl. Upravo iz tog filma je slavna scena u kojoj vitez igra šaha sa oličenjem smrti.

Ženio se pet puta i to sa: Else Fisher, Ellen Lundström, Gun Grut i Käbi Laretei, a najviše je volio svoju posljednju suprugu Ingrid von Rosen koja je 1995. umrla od raka.

Bergman je kao mladić bio poklonik nacizma, a njegov brat je jedan od osnivača nacional-socijalističke stranke u Švedskoj.

Datum sahrane još uvijek nije objavljen, no poznato je da će prisustvovati samo uži krug porodice i prijatelja, objavila je agencija TT.