Od gangstera do doušnika FBI-a
26

Umro Henry Hill, mafijaš o kojem je snimljen film "Dobri momci"

Klix.ba
Henry Hill, bivši mafijaš prema čijem je životu Martin Scorsese snimio film "Goodfellas" (Dobri momci) umro je u Los Angelesu u 69. godini.

Hill je poznati gangster, koji je postao doušnik FBI-a i zahvaljujući čijim svjedočenjima su uhapšeni brojni mafijaši. Njegova partnerica i menadžerica Lisa Caserta nije otkrivala pojedinosti o njegovoj smrti, ali je dodala da je preminuo usljed komplikacija nastalih poslije srčanog udara, koji je pretrpio nedavno.

Hill je učestvovao u brojnim kriminalnim radnjama među kojima je legendarna pljačka na aerodromu John F Kennedy 1978. godine, kada je ukradeno pet miliona dolara. Životom okorjelog gangstera živio je 20 godina. Godine 1980. je uhapšen, a kako bi izbjegao doživotnu zatvorsku kaznu pristao je svjedočiti protiv svojih mafijaških šefova.

Jedno vrijeme je bio zaštićeni svjedok, ni nakon toga je ponovno završio u zatvoru zbog kriminalnih radnji i izbačen je iz programa.

Na ekranu ga je utjelovio Ray Liotta, a film "Dobri momci" je bio nominiran za šest Oscara. Na kraju je osvojio samo jedan zlatni kipić.

Posljednjih godina bio je redovan gost u emisiji Howarda Sterna, a otvorio je restoran posvećen svom bivšem životu, koji je nazvao Wiseguys.

Rođen je u zloglasnom njujorškom kvartu Brooklyn u porodici italijanskih doseljenika. S mafijom se povezao već u 11 godini tražeći posao.