|

Umrla "prava engleska ruža", glumica Susannah York

Umrla "prava engleska ruža", glumica Susannah York
0
S
SRNA
16.1.2011. u 10:27
2
komentara
0

dijeljenja
Umrla "prava engleska ruža", glumica Susannah York Susannah York (Foto: Press Assoc.)
Poznata britanska glumica Susannah York umrla je od raka u 72. godini, saopćio je njen sin Orlando Wells.
Susannah York, "prava engleska ruža" kako su je nazvali mediji u Britaniji, tokom karijere koju je započela ranih 60-tih gpdina igrala je na filmu, televiziji i pozorištu.

Susannah York najpoznatija je po ulozi u filmu "I konje ubijaju, zar ne?" iz 1969. godine reditelja Sydneya Pollacka za koju je nominovana za Oscara, a u kome je igrala pored američke glumice Jane Fonda.

Svjetsku slavu stekla je ulogama u filmovima "Tom Jones'" iz 1963. godine, "Ubistvo sestre George" iz 1968. godine i "Čovjek za sva vremena" 1966. godine.

Igrala je zajedno sa Elizabethom Taylor, Marlonom Brandomom, Montgomeryjem Cliffom i Peterom O'Tooleom.

Njen rad na filmu smanjen je tokom 70-tih, ali je nastavila da igra u pozorištu.

Tokom 70-tih pojavila se u tri nastavka filma "Supermena" u ulozi majke glavnog junaka i napisala je dvije knjige za djecu.

"Ona je bila veoma svestrana glumica, voljela je da igra različite uloge i nikad se nije ponavljala", kaže urednik magazina "Empire", Chris Hewitt.

Osim profesionalnog rada podržavala je Kampanju za nuklearno razoružanje i zalagala se oslobođenje izraelskog tehničara Mordechaija Vanunua, koji je bio zatvoren 18 godina jer je objavio detalje izarelskog tajnog nuklearnog programa.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...