U 72. godini
0

Umrla "prava engleska ruža", glumica Susannah York

SRNA
Susannah York  (Foto: Press Assoc.)
Susannah York (Foto: Press Assoc.)
Poznata britanska glumica Susannah York umrla je od raka u 72. godini, saopćio je njen sin Orlando Wells.

Susannah York, "prava engleska ruža" kako su je nazvali mediji u Britaniji, tokom karijere koju je započela ranih 60-tih gpdina igrala je na filmu, televiziji i pozorištu.

 Susannah York najpoznatija je po ulozi u filmu "I konje ubijaju, zar ne?" iz 1969. godine reditelja Sydneya Pollacka za koju je nominovana za Oscara, a u kome je igrala pored američke glumice Jane Fonda.

Svjetsku slavu stekla je ulogama u filmovima "Tom Jones'" iz 1963. godine, "Ubistvo sestre George" iz 1968. godine i "Čovjek za sva vremena" 1966. godine.

Igrala je zajedno sa Elizabethom Taylor, Marlonom Brandomom, Montgomeryjem Cliffom i Peterom O'Tooleom.

Njen rad na filmu smanjen je tokom 70-tih, ali je nastavila da igra u pozorištu.

Tokom 70-tih pojavila se u tri nastavka filma "Supermena" u ulozi majke glavnog junaka i napisala je dvije knjige za djecu.
"Ona je bila veoma svestrana glumica, voljela je da igra različite uloge i nikad se nije ponavljala", kaže urednik magazina "Empire", Chris Hewitt.

Osim profesionalnog rada podržavala je Kampanju za nuklearno razoružanje i zalagala se oslobođenje izraelskog tehničara Mordechaija Vanunua, koji je bio zatvoren 18 godina jer je objavio detalje izarelskog tajnog nuklearnog programa.