Preminuo u 63. godini
95

Uloge po kojima ćemo pamtiti Žarka Lauševića: Od Šilje u "Sivom domu" do kontroverznog "Noža"

N. O.
Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube
Žarko Laušević preminuo je danas u 63. godini života, a tokom bogate karijere ostvario je niz filmskih i TV uloga. Mnogi ga pamte kao Šilju iz "Sivog doma", a posljednjih godina najčešće se pojavljivao u TV serijama.

Tokom blistave karijere, odigrao je više od 40 filmskih i TV uloga - počev od "Progona" iz 1982. koji je režirao Predrag Golubović, a iste godine uslijedili su "Direktan prenos" Darka Bajića te "Savamala" Živorada Žike Mitrovića.

Njegova prva zapaženija uloga bila je u seriji "Sivi dom" (1984) te ga mnogi pamte upravo ulozi Šilje. Kultna serija govori o sudbinama djece iz popravnog doma, a upravo je Šilja jedini lik kojeg u većem dijelu radnja prati po izlasku iz doma u njegovim naporima da ostvari normalan život.

Ostvario je uloge i ostvarenjima: "Zaboravljeni" (1990, Darko Bajić), "Jagode u grlu" (1985, Srđan Karanović), "Lepota poroka" (1986, Živko Nikolić), a za "Oficira s ružom" iz 1987 nagrađen je Zlatnom arenom u Puli.

Uslijedili su "Oktoberfest" (1987, Dragan Kresoja), "Bolje od bekstva" Miroslava Lekića za koji je dobio Grand prix na Filmskim susretima u Nišu, "Kaži zašto me ostavi" (1993, Oleg Novković).

Laušević u
Laušević u "Oficiru s ružom" (Screenshot/YouTube)

Još jedan film koji je ostavio traga bio je kontroverzni film "Nož" iz 1999. godine koji je režirao Miroslav Lekić.

Laušević je posljednjih nekoliko godina ostvario i niz uloga u televizijskim serijama počev od "Tajne nečiste krvi", popularnih "Senki nad Balkanom", preko "Korena", "Državnog službenika", "Aleksandra od Jugoslavije", "Kalkanskih krugova" te "Vremena zla".

Laušević u seriji
Laušević u seriji "Državni službenik" (Screenshot/Superstar)

Igrao je i u brojnim pozorišnim predstavama - "Hrvatski Faust" (1981, Slobodan Unkovski), "Baal" (1988, Eduard Miler), "Kanjoš Macedonović" (1989, Vida Ognjenović - Nagrada "Grad teatar" i "Zoran Radmilović"), "Mačka na usijanom limenom krovu" ( 1990, Ljiljana Todorović ), "Sveti Sava" (1990, Vladimir Miličin - Sterijina nagrada za likove Rastka Nemanjića i Svetog Save), "Čekajući Godoa" (1991, Haris Pašović), "Pozorišne iluzije" (1991, Slobodan Unkovski ), "Staklena menažerija" (1992, Ljiljana Todorović), "Mala" (1993, Darko Bajić)