Festival srbijanskog filma fantastike
9

Ulicama Beograda hodali zombiji i plašili građane

Klix.ba
(Foto: AFP)
Živi mrtvaci hodali su jučer ulicama Beograda. Prolaznike su plašili vješto maskirani i našminkani ljubitelji fantastike, naučne fantastike i horora a sve u sklopu 7. Festival srbijanskog filma fantastike koji je u četvrtak otvoren.

Oko 200 dobrovoljaca krenulo je oko 17 sati sa Trga Republike do Doma omladine u Beogradu gdje su najbolje maskiranim i našminkanim učesnicima - zombijima dodijeljene nagrade.

Za šminkanje i maskiranje živih mrtvaca koji su hodali glavnim gradom nama susjedne zemlje Srbije zaslužan je bio tim na čijem je čelu majstor za maske i specijalne efekte Miroslav Lakobrija.

Ljubitelji fantastike, naučne fantastike i horora spremno su dočekali sedmo izdanje smotre, a do 21. oktobra u Domu omladine i Muzeju jugoslovenske kinoteke moći će da vide ostvarenja u okviru više selekcija - domaći i regionalni takmičarski programi, premijere i stari filmovi srbijanske fantastičke kinematografije.

Poseban fokus ovogodišnjeg izdanja festivala strave je na italijanskoj i španskoj žanrovskoj kinematografiji, a počasni gost je čuveni majstor za maske i specijalne efekte Sergio Stivaletti.