Film/TV
10

"Ulica Sezam" uvodi lutku Juliju kako bi djeci približila autizam

Klix.ba
S obzirom na to da je autizam u stalnom porastu i da svako 68. dijete u SAD-u ima autizam legendarna dječija emisija "Ulica Sezam" odlučila je novim likom, lutkom Julijom, približiti djeci tu temu.

Julia ima narandžastu kosu, igračku zeca i autizam. Scenaristica Christine Ferraro rekla je u emisiji "60 Minutes" kak je odmah na početku krenula rasprava o tome kako pristupiti temi i kako govoriti o autizmu.

"To je osjetljiva tema, jer autizam nije jednostavna stvar i različit je za svaku osobu koja ima autizam", rekla je Ferraro.

U epizodi u kojoj se Julija prvi put pojavljuje bit će prikazane neke zajedničke karakteristike. Kada joj je se Velika Ptica (Big Bird) predstavi Julija je ignorira. Zbunjena reakcijom, Velika Ptica pomisli da se ne sviđa Juliji, ali onda druge objasne da Julia "stvari vidi malo drugačije".

Kasnije, kada grupa djece odluči igrati se, Julia od uzbuđenja počne skakati. Umjesto da odbace Juliju, djeca počinju igrati novu igru gdje svi skaču okoo zajedno.

"Takvo ponašanje je tipično kod neke djece s autizmom", rekla je Ferraro.

Stacey Gordon, lutkarka koja je napravila i animirala Juliju, majka je autističnog djeteta.

"Da su prijatelji mog sina na televiziji vidjeli ponašanje autističnog djeteta prije nego su se sreli s njim u učionici možda se ne bi uplašili. Ne bi bili zabrinuti kada počne plakati i znali bi da se on igra na drugačiji način i da je to okej", rekla je Gordon u emisiji "60 Minutes".

Još uvijek nije poznato da li će Julia imati glavnu ulogu u seriji, a Ferraro priznaje da to priželjkuje.