|

Ukupna investicija Al Jazeere na Balkanu će biti 30 miliona eura

Ukupna investicija Al Jazeere na Balkanu će biti 30 miliona eura
0
S
Sarajevo-x.com
16.11.2011. u 15:58
12
komentara
0

dijeljenja
Ukupna investicija Al Jazeere na Balkanu će biti 30 miliona eura
U Al Jazeeru Balkans, jedini regionalni news kanal, do sada je uloženo 15 miliona eura, a u sljedećih tri do pet godina katarska kraljevska porodica u čijem je vlasništvu Al Jazeera planira uložiti još ovoliko, piše tportal.hr.
Inače, Al Jazeera Balkans, čije sjedište je u Sarajevu, zapošljava 130 ljudi, a 95 posto ih je neposredno angažirano u novinarskoj proizvodnji, tehnici, webu i IT-u.

Balkanska Al Jazeera ima tri predstavništva, u Beogradu, Zagrebu i Skoplju, ali i dopisnike u Bruxellesu, Washingtonu, Prištini i Banjoj Luci. Ideja je da ovaj kanal doprinese pomirenju među narodima regije, zato Al Jazeera nije talac niti jedne jezične diktature i novinari izvještavaju na jezicima bivše Jugoslavije.

"S obzirom da smo sastavni dio Al Jazeera mreže, bit će nam dostupni svi dopisnici koji s više od 70 tačaka svijeta izvještavaju na engleskom i arapskom jeziku. Tako velika mreža dopisnika pruža nam bogatstvo mogućnosti i vjerujem da će to našoj publici biti zanimljivo", rekla je za tportal glasnogovornica Al Jazeere Balkans Melina Kamerić.

Al Jazeera Balkans je počela s radom 11. novembra, ali u ovoj televiziji za sad ne želi otkriti prve rezultate mjerenja gledanosti, kao ni reakciju gledatelja i oglašivača na mrežu koja nastoji osvojiti cijelu bivšu Jugoslaviju.

"Al Jazeera Balkans nije opterećena 'shareovima' i brojkama. Nismo opterećeni ni marketinškim segmentom. To je jednostavno način na koji Al Jazeerina mreža radi. Mi nemamo konkurenciju i nismo nikome konkurencija. Naš jedini pravac je objektivno izvještavanje. Mi se nikada nećemo takmičiti s drugima oko gledanosti ili marketinškog dijela kolača. Nama gledanost nije brojka, već mjerilo povjerenja koje smo stekli kod gledalaca. Mi smo 'on air' tek šest dana, a s vremenom će gledatelji steći povjerenje u Al Jazeerin način izvještavanja, u sve ono što mi radimo", rekla je Kamerić za tportal.

U sarajevskom uredu Al Jazeere, iako nisu fokusirani na gledanost već na kvalitetno novinarsko izvještavanje, povrat investicije optimistično i precizno očekuju za tri do pet godina.
Prijavi grešku


Komentari (12)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...