"Izuzetan film"
5

Ugledni svjetski filmski magazini i portali objavili filmsku kritiku Jelčićevog filma "Sam Samcat"

Klix.ba
Kritičarka Wendy Ide iz uglednog svjetskog filmskog magazina i portala Screen Daily posvećenog filmskoj industriji na 24. Sarajevo Film Festivalu odgledala je film "Sam samcat" Bobe Jelčića i nije krila oduševljenje viđenim.

Filmska kritika koja je objavljena nakon odgledanog filma pršti hvalospjevima za Jelčićev novi film te ga kroz tekst u nekoliko navrata naziva izuzetnim.

"Razvedeni otac prisiljen je pregovarati s kafkijanskom birokracijom hrvatskih socijalnih službi kako bi se izborio za pravo da provodi više vremena sa svojom kćerkom u ovom izuzetnom Jelčićevom drugom filmskom ostvarenju. Kazališni redatelj Jelčić koji je zaplivao u filmskim vodama, a čiji je prvijenac 'Obrana i zaštita' premijerno prikazan na Berlinaleu, vješto kombinira istančan sluh za dijalog sa sigurnim redateljskim vodstvom koje prevrće film iz mračne komedije u patos i natrag, ponekad čak i unutar iste scene", samo je dio recenzije koju potpisuje filmska kritičarka Ide.

Također, utjecajni filmski portal Cineuropa se osvrnuo na film, ocjenjujući ga kao logičan nastavak teme i estetike u koju nas je Jelčić uveo svojim prvijencem "Obrana i zaštita".

"Cijela sporedna glumačka postava, koju predvodi čudesni Manojlović, izvrsna je, no ovaj film jedan je od rijetkih slučajeva gdje se sve savršeno uklapa i to rezultira izvrsnim filmom", piše Cineuropa.

Nakon objavljenih osvrta Screendailya i Cineurope, svjetski distributeri počeli su se javljati produkcijskoj kući Spiritus movens, producentima filma "Sam Samcat", potvrdili su iz produkcijske kuće, što upućuje da će film pronaći put do velikog broja gledatelja i izvan granica regije.