Na šta je potrošen novac
6

Udruženje za promociju umjetnosti i kulture je iz budžeta u FBiH dobilo više od 400 hiljada KM

I. S.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Finansijsko-informatička agencija Federacije Bosne i Hercegovine (FIA) je, između ostalog, objavila da je Udruženje Forum, odnosno Udruženje za promociju umjetnosti i kulture iz budžeta dobilo 428.568 KM u 2021. godini.
Damir Kustura, direktor Udruženja Forum, potvrdio je za Klix.ba da je ova informacija tačna i objasnio na šta je potrošen novac.

"Nakon javnog natječaja Fondacije za kinematografiju 2018. godine, Udruženju Forum su dodijeljena sredstva, kao grant, za sufinansiranje dugometražnog igranog filma. Sredstva su namjenski utrošena", započeo je.

Dalje je naveo da je Udruženje Forum, pored spomenutog, obezbijedilo i dodatne izvore finansiranja ovog filmskog projekta, između ostalog i na javnim pozivima ministarstava kulture i fondacija unutar BiH i u inostranstvu.

"Tako su podršku ovom projektu dale i nacionalne filmske fondacije Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Sjeverne Makedonije kao i evropski filmski fondovi Eurimages i Creative Europe - MEDIA. Udruženje Forum, kao glavni producent, nedavno je sa uspjehom završilo produkciju ovog dugometražnog igranog filma koji će ubrzo biti predstavljen javnosti", rekao je.

Kazao je i da je Udruženje Forum u protekle tri godine produciralo jedan i koproduciralo još jedan dugometražni igrani film.

"Prema tome, mišljenja smo, ne bi se moglo označiti kao neaktivno", zaključio je.

Pregled finansijskih pokazatelja za udruženja i fondacije u FBiH za 2021. godinu možete pogledati ovdje.