Zapadna Virginija
12

U zatvoru ubijen gangster Whitey Bulger koji je svojim zločinima inspirisao Martina Scorsesea

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Whitey Bulger, ozloglašeni bostonski gangster koji je filmadžijama predstavljao inspiraciju za filmske scenarije, ubijen je ove sedmice u Zapadnoj Virginiji – u zatvoru sa maksimalnim obezbjeđenjem.

Amerikanac irskog porijekla rođen je u Bostonu 1929. godine, a već je u ranom uzrastu počeo da pokazuje osobine koje će ga vremenom uzdići na američkoj gangsterskoj ljestvici.

Njegovi bivši partneri su ga nazivali "zlim", a takve epitete je zadobio uz ostalo ostalo i zbog toga što je brutalan, brz na obaraču, ali i zbog toga što je reketirao dilere droge, krijumčario oružje za IRA-u... Bio je doušnik FBI-u, ali i jedan od najozloglašenijih gospodara zločina u američkoj historiji.

Zatvorsku kaznu je služio na Floridi odakle je, prema pisanju The New York Timesa, zbog prijetnji zatvorskom čuvaru prebačen u Zapadnu Virginiju. Ubijen je u 89. godini života.

Američki gangster je poslužio kao inspiracija legendarnom Martinu Scorseseu, pa je u filmu "The Departed", iz 2006. godine, Jack Nicholson odlično utjelovio; prema nekim kritičarima i sa pretjeranim izlivima surovosti.

Whitey Bulger je, potom, poslužio i kao inspiracija scenaristi Scottu Cooperu. U biografskoj kriminalističkoj drami "Black Mass", iz 2015. godine, američkog gangstera irskog porijekla je dočarao Johnny Depp.