{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Zagrebu otvoren Svjetski festival animiranog filma Animafest

F
FENA
4.6.2014. u 10:24
0
1
U Zagrebu otvoren Svjetski festival animiranog filma Animafest
0
U Zagrebu otvoren Svjetski festival animiranog filma Animafest
Svjetski festival animiranog filma - Animafest otvoren je u utorak navečer u zagrebačkom kinu Europa, a klasično otvorenje dobilo je novu dimenziju u animiranim likovima na velikom platnu koji su pokretima tijela i usta pratili govornike koji su se izmjenjivali na pozornici.
U idućih šest dana s više od 400 filmova u svim programima Animafest će ponuditi potpuni pregled svjetske animacijske scene, od snažnih kinematografija i svjetskih premijera do mladih talenata i studenata te retrospektiva majstora Jurija Norštejna i Normana McLarena.

Na otvorenju dodijeljene su tri nagrade - slavni ruski animator Jurij Norštejn, jedan od najuglednijih živućih svjetskih autora animiranog filma, dobitnik je Nagrade za životno djelo, koja će mu biti uručena naknadno s obzirom da nije bio na otvorenju, ali festival mu je priredio retrospektivu.

Nagradu za izniman doprinos proučavanju animacije primio je Marcel Jean, direktor festivala u Annecyju, koji je rekao kako mu je posebna čast što je tu nagradu dobio u Zagrebu gdje ima puno prijatelja i na festivalu koji cijeni više od ostalih, "uz jednu iznimku".

On će u sklopu naučnog skupa Animafest Scanner kao počasni prvi izlagač govoriti o mogućnostima boljeg povezivanja svjetskih festivala i teorije animacije.

Selekcijska komisija Studentskog takmičenja Animafesta 2014. dodijelila je i Nagradu za najbolju školu animacije – Kraljevskoj umjetničkoj akademiji u Londonu, čiji Odsjek za animaciju upravo proslavlja 30 godina rada.

"Da nije bilo Zagreba historija animacije bila bi drugačija, no i bez animacije Zagreb bi bio drugačiji", istaknuo je direktor HAVC-a Hrvoje Hribar.

Ocijenio je kako je Zagrebačka škola crtanog filma nešto najbitnije što se Zagrebu moglo dogoditi te da je Animafest najznačajniji festival u jugoistočnoj Evropi.

Veliko takmičenje donosi 37 filmova, filmove aktuelne globalne produkcije u konkurenciji za festivalski Grand Prix i izravnu kvalifikaciju za Oscara, a Panorama 26 one koji nude širi uvid u animacijske trendove. Studentsko takmičenje obuhvata najbolje radove sa svjetskih škola animacije Royal College of Art i MOME, dok će takmičenje namjenskih filmova predstaviti obrazovne filmove, reklame i muzičke spotove.

Među odabranim filmovima su i "Nepripitomljen" Daniela Souse, nominiran za ovogodišnjeg Oscara te glavnu nagradu festivala u Annecyju, "Čudo" Miraija Mizuea, "Futon" Yoriko Mizushiri, "Gloria Victoria" Theodorea Usheva, "Kupalište" Tomeka Duckija, "Ljubavne igre" Yumi Joung, "Šuplja zemlja" Michelle Kranot.

Lutka-film kao tematska odrednica festivala temelji se na svjetskoj top-listi Majstori lutkari, nastaloj prema anketi 45 vodećih autora te tehnike. Prikazat će se panorama hrvatskog i francuskog lutka-filma, a tu su i filmovi četverostrukog Oskarovca Nicka Parka, "oca" Wallacea i Gromita, radovi Suzie Templeton i Adama Elliota, također Oskarovaca, braće Quay te klasika Jana Švankmajera i Jirija Trnke.

U povodu stote godišnjice rođenja, Animafest organizira i veliku retrospektivu jednog od najznačajnijih inovatora animiranog filma i filmske umjetnosti u cjelini Normana McLarena (1914.-1987.), koja donosi, među ostalim filmove "Susjedi", "Blinkity Blank", "Pas de deux". Hrvatski animirani film na Animafestu 2014. također zauzima istaknuto mjesto s 46 domaćih djela.

U popratnom programu održat će se, među ostalim, koncert My Buddy Moose, muzički program videospotova Kino za uši te projekcije na medijskoj fasadi MSU-a. Predstavit će se Ars Electronica, vodeći svjetski festival medijskih umjetnosti, te knjige o vizuelnoj muzici, o Dušanu Vukotiću i Nedeljku Dragiću.

Među više od 150 gostiju festivala je i Adam Wright, stručnjak za specijalne efekte koji je sarađivao s Timom Burtonom, Lady Gagom, kompanijama Disney, Warner Brothers i Jim Henson's Creature Shop, stvorio efekte filmova o Harryju Potteru i otvaranja Olimpijskih igara u Londonu. On će održati radionicu animatronike za djecu i mlade te predavanje u festivalskom segmentu Animafest Pro.

Prvi put ove godine festival odlazi izvan Zagreba – devetnaest odabranih animiranih filmova prikazivat će se u 16 nezavisnih kina širom Hrvatske, od Korčule do Čakovca, odnosno izbor iz tri festivalska segmenta, Cartoon d'Or, Program za djecu i mlade i Lutka-film.

Kao predavači na međunarodnom simpoziju Animafest Scanner, koji će se održati u sklopu festivala, nastupit će Giannalberto Bendazzi, Paul Wells, Midhat Ajanović-Ajan, Mihail Gurevič, Nobuaki Doi te Marcel Jean, direktor festivala u Annecyju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: