"Directors Guild of America"
0

U utrci za najboljeg režisera Tarantino i Cameron

Sarajevo-x.com
Sezona holivudske dodjele filmskih nagrada je otvorena i utrka među nekoliko naslova koji su već obišli svijet se zahuktava. Kada su u pitanju nagrade Američkog udruženja režisera, kako javlja AP, film "The Hurt Locker' je favorit, ali i filmska ostvarenja "Precious", "Inglourious Basterds", "Avatar" i "Up in the Air" imaju svoje adute za sami vrh.

Režiseri ovih filmova, Kathryn Bigelow, James Cameron, Lee Daniels, Quentin Tarantino i Jason Reitman večeras se u Los Angelesu takmiče za prestižnu nagradu Američkog udruženja režisera (DGA), nakon koje je, prema mišljenju mnogih, moguće prognozirati ko će osvojiti Oskara za najboljeg režisera.

Filmsko ostvarenje režiserke Kathryn Bigelow "The Hurt Locker" već je osvojilo nagradu za najbolju režiju i fotografiju koju dodjeljuju "National Society of Film Critics", "New York Film Critics Circle" i "Los Angeles Film Critics Association". "The Hurt Locker" je također nagrađen od strane Američkog udruženja producenata za najbolju fotografiju.

James Cameron, koji je ujedno i bivši suprug Kathryne Bigelow, proglašen je najboljim režiserom dok je njegovo revolucionarno filmsko remek djelo "Avatar" nagrađeno za najbolju fotografiju na ovogodišnjoj dodjeli Zlatnih globusa.

Američko udruženje režisera će večeras dodijeliti nagrade i za kategorije u dokumentarnoj, televizijskoj i komercijalnoj produkciji.

Norman Jewison, Kanađanin u čijim su filmovima glumili velikani Hollywooda poput Tonyja Curtisa, Doris Day i Sidneyja Poitiera, primit će nagradu za životno dostignuće u filmskoj režiji na ceremoniji koja će se održati u Hyatt Regency Century Plaza hotelu u Los Angelesu