Film/TV
0

U UNITIC-u novi Formanov film

FENA
Od 14. jula u kinu UNITIC počinje prikazivanje najnovijeg filma oskarovca i redateljske legende Miloša Formana, koji je oduševio milione gledalaca filmom Amadeus. Ovaj put je to film “Goyini duhovi".

Riječ je o historijskoj drami o djelu jednog velikog umjetnika. Radnja se odvija kasnih godina španske inkvizicije, prati Napoleonovu okupaciju Španije te potpuni slom Francuske i ponovnu uspostavu španske monarhije, zahvaljujući Wellingtonovim moćnim snagama.

Španija, 1792., Ines (Natalie Portman) mlada je muza slavnog slikara Franciska Goye (Stellan Skarsgard) koju je inkvizicija krivo optužila za herezu.

Zahvaljujući Goyinom zalaganju, brat Lorenzo (Javier Bardem), glavni pobornik inkvizicije, odbio je smrtnu presudu; međutim, i sam dospijeva u nemilost te mora pobjeći. Šesnaest godina kasnije Napoleonove snage ušle su u Španiju i Ines napokon izlazi iz zatvora. I Lorenzo se vraća, ali sada kao gorući zagovornik revolucije i glavni protivnik starog španskog reda. Dolazi do sudbonosnog susreta između Goye, Lorenza i Ines...