Nije došao u emisiju
19

U TV debati britanskog premijera predstavili skulpturom leda

A. P.
Britansko regulatorno medijsko tijelo Ofcom neće istraživati slučaj Channela 4 koji je u okviru medijske debate u studiju na mjesto premijera Borisa Johnsona postavio skulpturu od leda.

Debata je prikazana 28. novembra i prisustvovali su joj svi pozvani gosti osim Johnsona i Nigela Faragea. Iz Johnsonovog kabineta su ponudili prisustvo ministra Michaela Govea, ali gosti Channela 4 to nisu prihvatili.

Jednosatni program održan je uz dva upražnjena mjesta na koja su postavili po jednu ledenu skulpturu koja se topi. Iz Konzervativne partije su uložili žalbu, ali Ofcom je nije prihvatio.

"Komitet Ofcoma je zaključio da je u toku jednosatne rasprave i naknadnog informativnog programa Channel 4 na adekvatan način osigurao da se čuje glas Konzervativne partije o pitanjima klime i okoliša.

Konzervativci su u žalbi naveli da je upotreba ledene skulpture na mjestu predviđenom za Johnsona "provokativni štos".

Ofcom je također uzeo u obzir da skulptura nije predstavila premijera lično te da joj u toku emisije nije pridavana tolika urednička pažnja.

Channel 4 je Ofcomu rekao da je program bio koncipiran tako da predstavnici stranaka prisustvuju raspravi i da su svi složili, a da se Gove nenajavljen pojavio i tražio da uredništvo TV kuće pita ostale učesnike da li se slažu da on gostuje u programu umjesto Johnsona. To je i učinjeno, a učesnici su odbili tu opciju.