Ko je Jason Voorhees
71

U susret petku 13.: Kako je ubica s hokejaškom maskom postao slavni filmski negativac

Piše: Ines Mrenica
Jason Voorhees iz filma Petak 13.
Jason Voorhees iz filma Petak 13.
Kada je Sean S. Cunningham 1980. godine napravio film o fikcionalnom liku Jasonu Voorheesu, koji čini masovna ubistva na jezeru gdje se utopio kao dječak, nije mogao ni sanjati da će mu nesretan broj donijeti globalni uspjeh i franšizu koja će zaraditi pola milijarde dolara, a da će čovjek s hokejaškom maskom postati jedan od najslavnijih filmskih negativaca.

Petak 13. u popularnoj kulturi ima zloglasnu reputaciju dana u kojem se događaju užasne stvari. Vjeruje se da porijeklo vuče od velikog pokolja templara koje je otpočelo jednog petka, 13-og 1307. godine, a poznat je i “crni petak” koji nema veze sa kupovinom već s krahom berze 1929. godine, kada su očajni bankari skakali kroz prozore u smrt na Wall Streetu. Zanimljivo je da Formula 1 nema bolid s brojem 13, jer su dva vozača dvadesetih godina prošlog vijeka izgubila život na stazi, vozeći F1 utrku upravo s tim brojem ispisanim na karoseriji.

Američka horor franšiza “Friday the 13th” polučila je veliki globalni uspjeh, jer su njeni kreatori odabrali upravo ovaj dan kako bi se u jezeru Chrystal počela događati brutalna ubistva. 1978. godine popularnost filma “Halloween” Johna Carpentera inspirisala je kreatore “Petka 13.” da naprave jednako stravičan film, u kojem će preuzeti osnove priče o povratku zanemarenog dječaka s traumom i unakaženim licem. Njegova želja za ubijanjem svojih vršnjaka uslovljavala je da iz te noći na neki način treba skloniti roditelje, pa se za mjesto dešavanja odabrao ljetni kamp na jezeru.

(Lj)ubi ga majka

“Prepoznatljiva melodija uz koju Jason Voorhees zamahuje mačetom “Ki ki ki ki, ma ma ma ma” Haryja Manfredinija je zapravo skraćena verziju rečenice “Kill her mommy”, koju uzastopno ponavlja gospođa Vorhees na kraju filma. Iako na početku priče saznajemo da se Jason utopio u jezeru zbog nepažnje skrbnika koji su u tom trenutku vodili ljubav, ispostavlja se da je Jasona ubila vlastita majka. Nezaboravni score odaje u kolikoj mjeri je reditelj bio inspirisan hororom “Halloween”, ali i filmom “Ralje” (1975.), koji također imao pulsirajući soundtrack i način na koji se u filmu prikazivao glavni negativac. Naime, ajkula se uglavnom nije prikazivala prilikom napada, jer se Spelberg služio eufemističkim sredstvom u vidu krvave mrlje na površini mora, čime se strava produbljivala do samog finala.

Freddy. Michael i Jason
Freddy. Michael i Jason

Ukupno dvanaest filmova čine franšizu slasher filmova “Friday the 13th”, dok je rupičasta maska za hokej postala jedan od najpopularnijih aksesoara za proslavu Noći vještica. U prvom nastavku, koji će uslijediti već 1981. Jason Voorhees se vraća s glavom svoje majke i željom za osvetom, pa jednostavno nastavlja ubijati. U četvrtom filmu “Friday the 13th: The Final Chapter”, koji je u naslovu imao naznake kako franšiza završava, Jason je trebalo da okonča svoj pohod, jer su autori na čelu sa scenaristom Victorom Millerom smatrali da će se publika zasititi brutalnih scena ubistava. Jason je završio u bolnici sa oštricom zabijenom u glavu, ali je ponovo “uskrsnuo”.

Nastavci o monstruoznom ubijanju uz rock muziku su se zaredali iz jednog i osnovnog razloga zbog kojeg se. Novac koji je dolazio kroz interes publike za tolikim nasiljem je proizvodio uslove da priča ide dalje, zadržavajući polaznu osnovu za svaki film – djecu koja odlaze na neki izlet, pa će se Jason Voorhees tako zateći i na Times Squareu. Film “Friday The 13th Part VIII: Jason Takes Manhattan” (1989.) toliko je slabo prošao na box officeu da je trebalo četiri godine kako bi se dogodio sljedeći nastavak.

Jedan po jedan adolescent stradavali su pod oštrim oružjem nesretnog dječaka iz jezera. Jason nije mijenjao načine i stayling, a samo je maska pretrpila oštećenja od udarca hladnog oružja.

Scena iz filma
Scena iz filma

Izuzetno zanimljivo je bilo spajanje Freddyja Kruegera i Jasona Voorheesa u filmu “Freddy vs. Jason”. Krueger je bio ubojica unakaženog lica iz noćnih mora, a nosio je rukavicu sa oštricama uz pomoć kojih u snu ubija svoje žrtve, a one bi potom umirale i u stvarnosti. Susret dvije najpoznatije horor ikone dogodio se nakon deset nastavaka serijala “Petak 13.-ti” i sedam filmova “Strava u Ulici Brijestova”. Skoro dvadeset godina fanovi horora čekali su obračun, građani Springwooda i stanovnici Ulice Brijestova gotovo su sasvim zaboravili na Freddyja Kruegera I njegov crevno-zeleni džemper. Ne mogavši se nositi sa zaboravom, Freddy odluči usksnuti Jasona Voorheesa, igrajući na kartu njegovih sjećanja na zlu majku. Uspijeva ga nagovorili na odlazak u Springwood, gdje vrlo brzo nalazi nove žrtve. Broj Jasonovih žrtava raste, Freddy ponovo oživljava stare moći, ali kako Jason ne želi stati, Freddy odluči jednom zauvijek likvidirati koljača s Crystal Lakea.

Ubijati jednostavno, bezrazložno i stravično bio je recept za uspjeh svih 12 filmova, od kojih je čak pet naslova namjenjen upravo petak 13.-ti kao datum premijernog prikazivanja. Broj 13 potvrdiće svoj kultni zloglasni status i ispostaviće se kao prepreka i vrlo nesretan u slučaju produkcije trinaestog filma iz franšize, jer su se pojavili ogromni problemi s pravima. Fanovi željno iščekuju trinaesti po redu “Petak 13.-ti”, do te mjere da čak održavaju web stranice na kojima kreiraju i smišljaju situacije u kojima bi se mogao naći Jason i “fan made” trailere.