|

U sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH" digitalizirano šest klasika bh. filma

U sklopu akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH" digitalizirano šest klasika bh. filma
4
E. Lj.
18.10.2019. u 15:07
2
komentara
4

dijeljenja
Filmski centar Sarajevo, kao vlasnik najvećeg kataloga domaćih filmskih sadržaja u BiH, u okviru akcije "Sačuvaj filmsko blago BiH“ nastavlja proces digitalizacije klasika bh. filma. Tako je u novom ciklusu digitalizacije započeta obrada šest klasika bh. filma koja se nalazi u završnoj fazi.
"Filmovi koji se trenutno digizaliziraju predstavljaju dio prošlosti bh., ali i nekadašnje jugoslavenske kinematografije ali su i naslovi koji imaju veliki filmski i kulturološki značaj za čitavu zajednicu, a prije procesa digitalizacije bili su u vrlo lošem tehničkom stanju", saopćeno je iz Filmskog centra Sarajevo.

Proces digitalizacije obuhvata sljedeće dugometražne igrane filmove:

Kapi, kapi, ratnici (1962) u režiji Živojin Pavlović, Marko Babac i Kokan Rakonjac. Jedan od filmova koji se smatra začetkom crnog talasa u čitavoj jugoslavenskoj kinematografiji. Radi se crno-bijelom omnimus filmu koji kroz radikalan vizuelno-scenski postupak propituju tadašnju socijalističku prošlost i realnost. U filmu glavne uloge igraju: Janez Vrhovec, Dušan Janičijević, Snežana Lukić, Stole Aranđelović i drugi. Film je producirala Sutjeska film.


Ram za sliku moje drage (1968) u režiji Mirze Idrizovića. Debitanski igrani film Mirze Idrizovića nastao po zajedničkom scenariju samog reditelja i pisca Duška Trifunovića o odrastanju i dječijim traganjima po lavirintu svijeta odraslih. Film je, pod očitim utjecajem francuskog novog talasa, imao izrazito modernistički filmski jezik, a u tematskom smislu predstavlja uvod u magični periferijski svijet Sarajeva kakav ponajbolje pamtimo iz kultnog filma tandema Sidran-Kusturica „Sječaš li se Dolly Bell“. Glavne uloge u filmu igraju: Zoran Radmilović, Dušica Zegarac, Pavle Vujisić, Zaim Muzaferija i drugi. Muziku za film komponovao je Kornelije Korać. Producent filma bio je Studio film.

Mali vojnici (1968), čuveni film Bate Čengića koji je svoju premijeru trebao imati u takmičarskom programu filmskog festivala u Cannesu 1968., ali je, zbog političkih previranja i studentskih demostracija, te godine otkazan. Film je surova priča o plavokosom dječaku njemačkih korijena izvrgnutom torturi u jednom od sirotišta nakon Drugog svjetskog rata, te se danas smatra jednim od najboljih filmova „crnog talasa“ ex-ju kinematografije. Scenarij za film pisao je veliki pisac Mirko Kovač, dok su u filmu igrali: Stole Aranđelović, Mija Aleksić, Zaim Muzaferija, Marija Tocinovska. Producent filma je Bosna film.


Dan duži od godine (1971) u režiji Torija Jankovića inspiriran je istinitim događajima nakon zemljotresa u Banja Luci, kada je oko 200 zatvorenika kazneno-popravnog doma pušteno na slobodu kako bi pomogli u velikoj akciji spašavanja i zbrinjavanja ugroženog stanovništva. Glavnu ulogu u filmu igrao je veliki glumac Adem Čejvan, a tu su bili još: Boro Begović, Dragomir Bojanić Gidra, Ljuba Tadić, Zaim Muzaferija, Pavle Vujisić i drugi. Djelo je u produkciji Studio filma režirao srbijanski reditelj Tori Janković.

Ljubav i bijes (1978) Bakira Tanovića je tragična povijesna ljubavna priča o bogatom srpskom trgovcu u Sarajevu Simeonu, koji ženi kćer pekara Gvozde, ali nakon povratka sa jednog od trgovačkih karavana vidi kako je prelijepa djevojka obolila od „bijesa“. Ovaj film bogata produkcije i u kojem su korišteni specijalni efekti smatran je našom verzijom čuvenog Williama Friedkina „Exorcist“ (1973). Film je ostao zapamćen i po prvoj velikoj ulozi Merime Isaković, koja će nakon toga postati velika zvijezda bosanske i ex-ju kinematografije. Pored nje u filmu još igraju: Dragomir Bojanić Gidra, Viktor Starčić, Miloš Štrljić, Adem Čejvan. Producent filma bila je Sutjeska film.

Miris dunja (1982) Mirze Idrizovića je ratna drama iz vremena okupacije Sarajevu u Drugom svjetskom ratu za koji su scenarij pisali reditelj Idrizović i čuveni Zuko Džumhur. Film se pamti po sjajnoj atmosferi u filmu o svijetu prevrtljive ali i prkosne sarajevske čaršije u teškim vremenima rata, te po jednoj od prvih velikih uloga Mustafe Nadarevića. U filmu igrali su još: Ljiljana Blagojević, Pavle Vujsić, Nada Đurevska, Ifran Mensur, Senka Sokolović Bertok, Špela Rozin i mnogi drugi veliki glumci tog vremena. Film je dobio više domaćih i međunarodnih filmskih nagrada, a bio je nominiran za Zlatnu nagradu na tada prestižnom filmskom festivalu u Moskvi. Producent filma je bila Sutjeska film.

U narednom periodu Filmski centar Sarajevo planira putem specijalnih kinoprojekcija i prikazavanja sa partnerskim TV stanicama prezentirati digitalizirane kopije široj javnosti u BiH.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...