Festivalski program
620

U sklopu 27. SFF-a pratite Netklix recenzije i razgovore dramaturginje Ines Mrenice

L. K.
Ines Mrenica, dramaturginja i saradnica portala Klix.ba, i ove godine nastavlja saradnju sa Sarajevo Film Festivalom (SFF) te će osim programa "Na kafi sa..." pisati i Netklix recenzije filmova i serija koji će biti prikazani u sklopu festivala.

Mrenica saradnju nastavlja na tragu prošle godine i online izdanja u sklopu kojeg je realizovana Festivalska televizija SFF Talks.

"Nastavljam biti dio tima kao urednica Festival TV-a, prezenterica i moderatorica. Ove godine moderiram razgovore koji se na Festivalskom trgu vode s autorima filmova iz Open Air programa. Svaki da pijemo Kafu sa… zanimljivim autorima, među kojima će odmah nakon otvaranja biti ekipa filma 'Deset u pola'. Zanimljivo će biti i na druženju na kojem će se predstaviti ekipa filma 'Toma', među kojima će biti Dragan Bjelogrlić. Naravno, najdelikatniji zadatak ove godine jeste što vodim ovogodišnju Ceremoniju dodjele nagrada SFF-a", kaže Mrenica.

Dodaje kako će čitatelji portala Klix.ba za vrijeme SFF-a imati priliku čitati njene recenzije televizijskih serija koje će biti premijerno prikazane na 27. SFF-u. Svi Mrenicini tekstovi bit će objavljeni, kao i do sada, pod tagom Netklix. U trenutku kada serije bude prikazana na SFF-u, čitatelji na Klixu će imati dostupnu recenziju.

"Televizijske serije su u vremenu lockdowna doživjele nevjerovatnu popularnost, one danas pričaju važne priče koje filmovi više nisu u stanju. Rade se ozbiljnim filmskim sredstvima i tim SFF-a je prepoznao važnost podrške televizijskoj produkciji i njenog razvijanja, pa je ove godine ustanovljena i nagrada za regionalne igrane serije", priča.

Mrenica je ove godine pregledala selekciju iz programa Pretpremijere serije, među kojima su, kako kaže, vrlo ambiciozni projekti iz Srbije, prva horor serija "Krvava svadba" u kojoj igraju Slavko Štimac, Nikola Kojo i Uliks Fehmiu, zatim tu je adaptacija trilogije Dobrice Ćosića "Vreme zla", "Kljun", "Nečista krv", u kojoj igra i naš Feđa Štukan te "Zlatni dečko", priča o uspješnom sportašu koji dospijeva u sam vrh svjetskog nogometa.

"I ove godine selekcija je sjajna kao i uvijek. Takmičarski program koji vodi Elma Tataragić uvijek donosi izvrsne filmove. Tu je hrvatski film 'Murina' nagrađen na posljednjem festivalu u Cannesu, a Open Air ima izvrsne filmove među kojima su iranski 'Hit the Road' i meksički distopijski film 'New Order'. Naravno, šteta bi bilo propustiti kultne filmove jednog od najvećih imena svjetskog filma WIma Wendersa 'Paris, Texas' i 'Nebo nad Berlinom'. To su filmovi uz koje smo učili o filozofiji života i smrti, studirali i voljeli", zaključuje Mrenica.

Podsjetimo, 27. izdanje Sarajevo Film Festivala počinje večeras u 21 sat, a trajat će do 20. augusta.